وزیر علوم، تحقیقات و فناوری:
دانشگاه علم وصنعت ایران جزو بهترین دانشگاه های دنیاست
دوشنبه یازدهم اردیبهشت ماه 1391 با حضور وزیر علوم، تحقیقات و فناوری و معاون اداری- مالی و مدیریت منابع وزارت علوم، اعضای هیات رییسه و هیات علمی دانشگاه، مراسم گرامیداشت مقام والای استاد و تقدیر از اساتید بازنشسته سال 1390 دانشگاه، در محل مجتمع فرهنگی حضرت امام خمینی (ره) برگزار شد.
در این مراسم، دکتر دانشجو، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، از حضور در جمع همکاران دانشگاهی خود در دانشگاه علم و صنعت ایران ابراز خرسندی کرد و گفت: به اعتقاد من، دانشگاه علم وصنعت ایران جزو بهترین دانشگاههای دنیاست.
وزیر علوم در ادامه، بعد از شنیدن نقطه نظرات و انتظارات اعضای هیات علمی حاضر در جلسه، به پرسشهای آنان پاسخ داد.
دکتر دانشجو در مورد ارتباط دانشگاه و صنعت گفت: در همه دنیا، استاد خودش را به صنعت عرضه میکند و صنعت اعتماد میکند و بعد با دانشگاه قرارداد منعقد میکند. به نظر من، شاید مشکل در کشور ما ناشی از عدم درک متقابل صنعت و دانشگاه باشد و ما باید در ستاد وزارتخانه این ارتباط را از فضای مکانیکی به صورت ارگانیک درآوریم.
وزیر علوم در مورد انتقال فضاهای پژوهشی به دانشگاهها گفت: این موضوع از برنامههای امسال ماست و شورای عالی اداری هم تصویب کرده که مراکز پژوهشی، در مجموعه وزارت و بعد در دانشگاهها بیایند. وی تاکید کرد: پژوهشگاههای ما تقلید دانشگاه نمیکنند بلکه دانشجوی پژوهش محور تربیت میکنند. دکتر دانشجو افزود: ما تکلیف داریم ظرفیت تحصیلات تکمیلی را افزایش دهیم و اگر بتوانیم حتی یک ظرفیت ایجاد کنیم و انجام ندهیم حتما باید پاسخگو باشیم.
وی در خصوص توان افزایش پذیرش دانشجویان دکتری گفت: ما در کشور قریب به 30 هزار دانشیار داریم و اگر هر یک از آنان تنها یک دانشجوی دکتری بپذیرند میتوانیم با همین تجهیزات موجود، ظرفیت پنج هزار نفری فعلی دانشجویان دکتری را به 30 هزار نفر افزایش دهیم.
وزیر علوم خاطرنشان کرد: تجهیزات دانشگاه های کشور، توان رقابت با دیگر دانشگاههای دنیا را دارند و ما از نظر تجهیزات، هیچ کاستی نداریم و افزود: البته باید برای تجهیزات برنامه داشته باشیم که امسال رییس جمهور تا 150 میلیارد تومان به این مقوله اختصاص دادهاند.
دکتر دانشجو گفت: من قایل به این هستم که اساتید ما از اساتید دانشگاههای دنیا دانشمندتر هستند و هیچ کم ندارند.
وی در خصوص بحث اسلامی شدن دانشگاهها گفت: علم ابزاری است برای اینکه ما به معلوم برسیم. حال اگر معلوم، «خلقت» باشد هر چه ما به دست میآوریم عملا فعل خداوند را تفسیر میکنیم، چراکه خلقت هدف و خالق دارد. یعنی علم، ابزاری میشود برای تعالی بشر نه سلطه بر او.
وزیر علوم افزود: زمانی می توانیم دانشگاه اسلامی داشته باشیم که آداب و رسوم اسلامی در آن جاری باشد و متون آن، متون اسلامی باشد و این امر موجب پیشرفت چند برابر علمی کشور نیز خواهد شد .
پیش از سخنرانی وزیر، دکتر جبل عاملی، رئیس دانشگاه، با تبریک فرارسیدن روز معلم و پاسداشت مقام شامخ استاد به همکاران دانشگاهی گفت: دانشگاه علم وصنعت ایران به برکت همت، فعالیت و پشتکار شما عزیزان دانشگاهی وارد نقطه عطف دیگری از فعالیتهای توسعه خود شده است. دانشگاه علم و صنعت موفق شده یک برنامه پنج ساله را که با کمک دانشکدهها و اعضای هیات علمی تنظیم شده بود به اجرا درآورد که در بسیاری از اهداف موفق و در بخش هایی هم با کاستی مواجه بوده است که باید برای رفع آن تلاش کنیم.
وی افزود: در چند حوزه نیز به لطف خدا شرایط مطلوبی داشتهایم از جمله در حوزه تولید علم که در کشور رتبه دوم فنی و مهندسی و در سه تا پنج دانشکده رتبه اول کشور را داریم. دستاورد دیگر در حوزه فناوری است قطعا دانشگاه علم وصنعت در حوزه ارتباط با صنعت در کشور پیشتاز است و هر جا پروژهای در شکل ارتباط با صنعت سنتی بوده با موفقیت از عهده اجرای آن برآمده است.
دکتر جبل عاملی تصریح کرد: آنچه امروز ضرورت آموزش عالی کشور است، توسعه فناوری است که به لطف خدا دانشگاه علم و صنعت ایران در آن پیشگام بوده است.
رئیس دانشگاه به انعقاد قرارداد طراحی و ساخت ماهواره با سازمان فضایی کشور اشاره کرد و گفت: این ماهواره ماموریت تصویربرداری و ارسال تصاویر را بر عهده داشته که با مدیریت خوب همکاران ما در ایستگاههای زمینی، این ماموریتها را به خوبی به انجام رساند و به همه اهداف خود رسید. وی افزود: در حوزه فناوریهای عصبی نیز با حمایت بسیار خوب و مدبرانه حوزه پژوهش دانشگاه از مرکز فناوری عصبی، اکنون در مرز فناوری دنیا هستیم و پروژه پاراواک« para walk » تا مرز تجاری شدن پیش رفته است.
دکتر جبل عاملی به ساخت الیاف شیشه برای اولین بار در کشور در موسسه کامپوزیت دانشگاه اشاره کرد و افزود: پروژههای مهم دیگری در دانشگاه در دست اقدام است و ما مطمئن هستیم اگر توان مدیریتی اجازه میداد به تعداد اعضای هیات علمی دانشگاه، میتوانستیم پروژه کاربردی فناورانه در حوزه نیاز کشور تعریف کنیم. وی حاصل دستاوردهای دانشگاه در حوزه فناوری و آموزش را اعتماد مجموعه آموزش عالی کشور و بخشهای صنعتی و استفاده کنندگان از خدمات دانشگاه به دانشگاه دانست و گفت: به لطف خدا و حمایتهای وزیر و معاونان وزارت علوم، اکنون همکاران ما در شوراهای تخصصی وزارت علوم، شورای عالی برنامه ریزی، شورای گسترش و شورای نظارت و ارزیابی وزارت علوم حضور دارند و بسیاری از تصمیمگیریهای مهم در حوزه فناوری که نیازمند نظرخواهی از دانشگاهیان است با نظر خواهی از دانشگاه ما انجام می شود. وی در بخش دیگر سخنانش در خصوص فرآیند جذب اعضای هیات علمی گفت: در هیچ دورهای در دانشگاه تا این حد حساسیت نسبت به جذب اعضای هیات علمی جدید نبوده است و فکر میکنیم دانشگاه علم و صنعت باید خودش تمام شیوههای کاری خود را با استفاده از تجربه دیگران، طراحی کند.
وی با اعلام دریافت صدورمجوز پژوهشگاه علم وصنعت ایران از سوی معاونت پژوهشی وزارت علوم گفت: انصافا دولتهای نهم و دهم، مشکل جاری دانشگاهها را حل کردند و ما باید آرام آرام در بخش ارتباط با صنعت، بیش از گذشته درآمدزایی کنیم تا بتوانیم نیازهای پژوهشی خود را از طریق پروژههای ارتباط با صنعت تامین نماییم. رئیس دانشگاه در پایان ابراز امیدواری کرد با همت والاتر اعضای هیات علمی و در فضای همدلی، انس و الفت، دانشگاه علم و صنعت ایران با گلستانی زیبا و معطر در مجموعه آموزش عالی کشور تبدیل گردد.
در پایان این مراسم دکتر دانشجو و دکتر جبل عاملی لوح تقدیر و هدایایی به رسم یادبود به اعضای هیات علمی بازنشسته سال 1390 دانشگاه اهدا کردند.