ویژه نامه معرفی مرکز تحقیقات فضایی دانشگاه علم و صنعت ایران

AWT IMAGE

ویژه نامه معرفی مرکز تحقیقات فضایی دانشگاه علم و صنعت ایران

  طراحی، ساخت و پرتاب موفقیت آمیز یک ماهواره نشانگر رشد سطح تکنولوژی ملی و توان علمی یک کشور است. فناوری فضایی به عنوان ابزاری جهت گسترش رفاه، صلح، توسعه علمی- فرهنگی و پیشرفت اقتصادی در جوامع بشری مورد توجه قرار گرفته است. ملل مختلف جهان بر اساس ظرفیت، قابلیت­ها و تلاشی که از خود نشان داده­اند به نوعی از این فناوری بهره­برداری می­نمایند.

  امروزه کشورهای جهان بر اساس استفاده از فناوری­ها دارای تقسیم بندی بوده و هر کشوری که صاحب فناوری برتر است، ادعای قدرت برتری را دارد. ماهواره و زیر سیستم­های آن دارای پیچیدگی­هایی است که ناشی از محیط و شرایط فضا همچون خلاء، تشعشعات کیهانی، بی وزنی و تغییرات شدید حرارتی است. از طرف دیگر، هزینه ساخت و پرتاب ماهواره آنقدر قابل توجه است که طراح ماهواره جایی برای آزمایش ایده­ها و یا بروز خطا ندارد. به عبارت دیگر، به دلیل پیچیدگی، هزینه­بر بودن طراحی، ساخت و پرتاب ماهواره بای د تجهیزات و مکانیزم­هایی بر روی آن تعبیه گردد تا امکان خرابی و توقف ماموریت حداقل گردد.

  مهمترین دست ‌ آوردهای حاصل از انجام پروژه طراحی و ساخت یک ماهواره را می ‌ توان در موارد زیر خلاصه نمود:

  • دستیابی به تکنولوژی ساخت ماهواره

  • دستیابی به فناوری فضایی

  • توانایی سنجش از راه دور

  • برقراری ارتباط مخابراتی و انتقال داده

  در این راستا مرکز تحقیقات فضایی دانشگاه علم و صنعت ایران از ابتدای سال 1386 به منظور دستیابی به اهداف فوق با همکاری مجموعه­ای متشکل از اساتید و دانشجویان دکتری و کارشناسی ارشد دانشگاه آغاز به کار نموده است. این مرکز در سال 1390 در سی و دومین سالگرد انقلاب شکوهمند اسلامی ایران با افتخار اولین محصول فضایی خود به عنوان ماهواره ملی نوید علم و صنعت ( NAVID-ST SAT ) که توسط سربازان ولایت در سنگر علم و فناوری طراحی و ساخته شده است را به ملت بزرگ ایران تقدیم نمود . پرتاب موفقیت آمیز این ماهواره در14 بهمن 1390 نوید بخش آینده­ای روشن از فعالیت­های کشور در عرصه فضایی می­باشد بنحویکه با اتکا به تجربیات موفق این پروژه، دانشگاه علم و صنعت ایران افتخار دارد دومین محصول فضایی پیشرفته خود با عنوان ماهواره ملی ظفر علم و صنعت ZAFAR-ST SAT را در آینده ای نزدیک به اتمام خواهد رساند . ماهواره ملی ظفر علم و صنعت، یک ماهواره با سطح فناوری بالا و پیشرفته و کاملاً عملیاتی با قابلیت عکس برداری به صورت رنگی با قدرت تفکیک بهتر از 80 متر و ارسال و دریافت پیام بین کاربران است.

  مدار این ماهواره دایروی با ارتفاع 500 کیلومترو زاویه انحراف مداری آن 55 درجه می‌باشد. جرم آن حداکثر 100 کیلوگرم و پایدار سازی آن از نوع سه‌محوره و طول عمر مداری آن بیش از 5/1 سال است که در مقایسه با ماموریت سیستم ماهواره نوید علم و صنعت بیش از 9 برابر ارتقاء یافته است. این مطلب ارتقاء سطح فناوری در طراحی و ساخت تجهیزات الکترونیکی و مکانیکی ماهواره را ایجاب نموده است. جدول (1) مقایسه­ای بین قابلیتهای ماهواره ملی نوید و ظفر علم و صنعت را ارائه می­نماید.

  جدول1: مقایسه قابلیت­های ماهواره­های ملی نوید و ظفر علم و صنعت

  پروژه

  ماهواره نوید علم و صنعت

  ماهواره ظفر علم و صنعت

  ملاحظات(درصد پیشرفت)

  نوع مدار

  بیضوی

  دایروی

  100% ارتقاء سطح فناوری

  ارتفاع

  km 250 تا km 375

  km 500

  50% تغییر ارتفاع

  زاویه انحراف مداری

  55

  55

  -

  ابعاد

  50*50*50 cm 3

  3 cm 63*63*80

  81/3 برابر افزایش حجم

  طول عمر مداری

  2 ماه

  5/1 سال

  9 برابر افزایش طول عمر

  دوربین

  حداقل m 400

  بهتر از m 80

  5 برابر قدرت تفکیک بیشتر

  طیف نوری

  نور مرئی

  رنگی(قرمز، سبز،

  نزدیک زیر قرمز)

  3 برابر بیشتر

  تعیین موقعیت

  رنجینگ

  رنجینگ

  -

  اندازه کادر دوربین رنگی

  -

  km 80 * km 80

  100% ارتقاء سطح فناوری

  پایدارسازی

  چرخان

  سه محوره

  100% پیشرفت

  (ارتقاء سطح فناوری)

  دقت کنترل

  3

  1

  300% پیشرفت

  (ارتقاء سطح فناوری)

  تعیین وضعیت

  5 / 1

  بهتر از 1

  50% افزایش دقت

  نرخ ارسال تله‌متری

  Kbit/sec 8/2

  Kbit/sec 4/38

  71/13 برابر (ارتقاء سطح فناوری)

  نرخ ارسال تله‌کامند

  Kbit/sec 2/1

  Kbit/sec 6/9

  8 برابر

  تصویر

  Kbit/sec 4/38

  Kbit/sec 600

  625/15 برابر افزایش نرخ ارسال

  (ارتقاء سطح فناوری)

  توان تولیدی

  w 9

  w 48

  3/5 برابر افزایش

  (ارتقاء سطح فناوری)

 

  به فضل الهی ، در آینده نزدیک نمونه پروازی ماهواره ظفر علم و صنعت به پرتابگر تحویل خواهد شد. در این راستا با توجه به تجربیات بسیار ارزشمند حاصل از طراحی و ساخت نمونه های مهندسی، کیفی و فضایی ماهواره های نوید و ظفر علم و صنعت، این مرکز آمادگی دارد تا ضمن ورود به عرصه های پیشرفته تر فضایی، محصولات خود را که امروز از سابقه فضایی برخوردارند، در اختیار دیگر سازمان­ها قرار دهد.

  شایان توجه است که جناب آقای دکتر حسین بلندی، عضو هیات علمی و دانشیار دانشکده مهندسی برق دانشگاه علم و صنعت ایران، مدیریت مرکز و پروژه های ملی نوید علم و صنعت و ظفر علم و صنعت را بعهده دارند.

  مرکز تحقیقات فضایی دانشگاه علم و صنعت ایران با طراحی، ساخت و بهره برداری از ماهواره نوید علم و صنعت درسال 1390 و طراحی و ساخت ماهواره ظفر علم و صنعت و با بهره گیری از تعالیم مقتدای خود حرکت در مسیر تعالی علمی و فناوری را برگزیده و در پرتو عنایت ویژه حضرت ولی عصر (عج) و در جهت تحقق آرمانهای نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران و برافراشتن پرچم عزت و سربلندی ملت شریف ایران اسلامی تلاش می نماید. 


دفعات مشاهده: 8599 بار   |   دفعات چاپ: 1518 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 113 بار   |   0 نظر



CAPTCHA

  تمامی حقوق برای دانشگاه علم و صنعت ایران محفوظ است.