دانشگاه علم و صنعت ایران در اخذ فرصت مطالعاتی صنعتی و ورود به بحث دانشجوی فوق دکتری پیشتاز است

 | تاریخ ارسال: 1393/9/26 | 

  دانشگاه علم و صنعت ایران در اخذ فرصت مطالعاتی صنعتی و ورود به بحث دانشجوی فوق دکتری پیشتاز است

AWT IMAGE

  مراسم گرامیداشت هفته پژوهش و تقدیر از پژوهشگران دانشگاه با حضور جمع کثیری از اساتید و دکتر توفیق(معاون پژوهش و فناوری وزارات صنعت، معدن و تجارت)، دوشنبه بیست و چهارم آذرماه 1393 در مجتمع فرهنگی امام خمینی(ره) برگزار شد.

  دکتر محمد علی برخورداری، رییس دانشگاه علم و صنعت ایران در ابتدای این همایشگفت: خوشبختانه در چند سال اخیر، حرکت های خوبی در جهت ارتباط صنعت و دانشگاه صورت گرفته است. وی با اشاره به مبادله تفاهم نامه همکاری بین وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و وزارت صنعت، معدن و تجارت و برنامه ریزی های انجام شده برای چگونگی ورود دانشگاهها به صنعت کشور، گفت: به حمد الله دانشگاه علم و صنعت ایران، جزو اولین دانشگاه هایی است که هم فرصت مطالعاتی صنعتی گرفت و هم فوق دکتری دانشجویان را آغاز کرده که در مورد آن اطلاع رسانی خواهد شد.

  در این مراسم دکتر برخورداری(رییس دانشگاه)، در سخنانی با تبریک هفته پژوهش، گفت: به تایید مراجع ارزیابی بین المللی، کشور ما به لحاظ علمی در سطح بالایی قرار داردو آمارها نشان می دهد در تولید علم جهانی، مقام کمتر از بیستم دنیا را داریم ولی در بهره وری از همین دستاوردهای علمی، دچار خلأ هستیم و عقبیم یعنی بین آنچه می توانیم باشیم و آنچه هستیم، فاصله است.

  رییس دانشگاه باتشریح فاصله بین منابع علمی و تجاری سازی علم و تبدیل دانش به محصولات فیزیکی گفت: این فاصله تنها می تواند با کمک توأمان دانشگاه و صنعت مرتفع شود. وی با تصریح بر اینکه تولید مقاله، لازمه و مقدمه قدم های بعدی است، گفت: تا چندی پیش، دانشگاه کار خودش را انجام می داد و صنعت کار خود را. ارتباط دانشگاه و صنعت، حلقه مفقوده بود که وجودش اتفاقا ضرورتی الزامیست. وی تصریح کرد: اگر این ارتباط اتفاق نیفتد و بین صنعت و دانشگاه، ارتباط تنگاتنگ و سیستماتیک نباشد، پیشرفت نخواهیم کرد.

  دکتر دوایی مرکزی(معاون پژوهش و فناوری دانشگاه و رییس پژوهشگاه علم و صنعت) سخنران بعدی مراسم بود که در دو بخش سخنرانی خودرا ارایه کرد. بخش اول سخنان دکتر دوایی ارایه گزارش عملکرد پژوهشی دانشگاه در سال 1392 بود. وی گزارش خود را با این حدیث آغاز کرد که «رسیدن به خزاین دانش باید از راه پرسش اتفاق بیفتد» و تاکید کرد: ما همواره در پی راه حلهای بهینه بودیم ولی به دنبال سوال بهینه نبودیم.

  دکتر دوایی در گزارش عملکرد پژوهش و فناوری دانشگاه، تعداد مقالات ISI در سال 92 را 1092 مقاله و سرانه آن را 9/2 مقاله؛ تعداد مقالات ISC را 303 مقاله و سرانه آن را 33/0؛ تعداد ارجاعات به مقالات دانشگاه را 23805 مورد وسرانه ارجاعات را 50 مورد اعلام کرد.

  معاون پژوهش و فناوری همچنین در خصوص تعداد قراردادهای صنعتی گفت: بیشترین حجم قراردادهای دانشگاه با وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح بوده و در سال 1392، تعداد قراردادهای صنعتی مابه دلایل متعددی (از قبیل محدود شدن شدید اعتبارات و نیز قوانین و مقررات) مقدار قابل توجهی کاهش داشته است. وی تاکید کرد: باید در استراتژی همکاری با صنعت بازنگری صورت گیرد چرا که مکانیزم قبلی که در آن هر پروژه صنعتی را بدون مقصد معین می پذیرفتیم، دیگر کارساز نیست و باید به سمتی حرکت کنیم که تحلیلی از صنعت داشته باشیم و سپس بر مبنای آن و در راستای ماموریت دانشگاه و به صورت هدفمند، استراتژی خود را مشخص کرده و قرارداد منعقد کنیم.

  رییس پژوهشگاه علم و صنعت گزارش کرد: دانشگاه 13 نشریه علمی-پژوهشی منتشر می کند که در سال گذشته، نشریه بین المللی مهندسی عمران، بر مبنای ارزیابی اسکوپوس بیشترین ارجاع را در بین مجلات ایرانی داشته است. وی افزود: در سال گذشته، 22 کتاب فارسی منتشر شده و تعدادی کتب انگلیسی توسط انتشارات بین المللی به چاپ رسیده اند و نیز 21 همایش توسط دانشگاه برگزار شده است.

  دکتر دوایی در خصوص رتبه دانشگاه در سطح بین الملل گفت: بنابر ارزیابی لیدن که شاخص های پژوهشی را مد نظر دارد در سال 2014، رتبه دانشگاه علم و صنعت ایران 526 و بر مبنای ارزیابی NTU در همین سال رتبه 193 را داشته ایم که البته برخی دانشکده های ما شاخص بوده اند مثل مهندسی مکانیک با رتبه 60، مهندسی کامپیوتر با رتبه 168، مهندسی عمران با 178 و مهندسی برق با 231 در جهان و این در حالی است که نرخ تغیرات خوبی را شاهد بودیم مثلا دانشکده مهندسی مکانیک از رتبه 98 در سال گذشته، به رتبه 60 در سال جاری رسیده است.

  معاون پژوهش و فناوری به کسب افتخاری دیگر برای دانشگاه اشاره و اعلام کرد دکتر علی کاوه(استاد دانشکده مهندسی عمران دانشگاه)، به عضویت آکادمی علوم وهنر اروپا در آمده و وی اولین ایرانی ای است که عضویتش به صورت فعال،در این آکادمی بسیار معتبر جهان پذیرفتهشده است.

  دکتر دوایی در بخش دوم سخنان خود به معرفی برنامه های دانشگاهدر حوزه فناوری پرداخت. وی با ارایه تعریفی از نوآوری که «فرآیند تبدیل ایده یا اختراع به خدمت یا محصولی است که مشتری برای آن پول می پردازد»، افزود: در شاخص جهانی نوآوری در بین 143 کشور مورد ارزیابی، رتبه 120 را داریم در حالی که در بخش تولیدات علمی، بین 39 تا 45 و در درصد دانشجویان تحصیلات تکمیلی، رتبه 2 جهان را داریم. همه اینها نشان می دهد ساختار روی مهندسی و علم متمرکز شده ولی خروجی خوبی ندارد. همچنین در بحث نسبت هزینه D & R به GDP ، رتبه 48 دنیا هستیم ولی در شاخصی که می گوید چه قدر در تولید فناوری و تجارت موفق بوده ایم، وضعیت خوبی نداریم. همه اینها نشان می دهد استعداد بالقوه بسیاری داریم که بالفعل نشده و مشکل مدیریتی داریم.

  دکتر دوایی با تصریح بر اینکه اولین هدف ما باید افزایش بهره وری باشد، به تبیین راهبردهای توسعه فناوری در دانشگاه پرداخت. وی تدوین شناسنامه محصولات فناورانه دانشگاه؛ تعیین سطح آمادگی فناوری محصولات فناورانه؛ گشودن پای سرمایه گذاران خطرپذیر به دانشگاه؛ فروش حق مالکیت فکری یا دریافت بهره مالکانه ( Royalty )؛ ایجاد شرکت های زایشی از آزمایشگاه های تحقیقاتی و انتقال حقوق مالکیت فکری به آنها؛ ایجاد زیرساخت برای تشویق فعالیت های فناوران(اساتید جوان و دانشجویان) و شناسایی خوشه های پژوهش و فناوری فعال در دانشگاه را از جمله این راهبردها عنوان کرد.

  معاون پژوهش و فناوری دانشگاه، در ادامه به راه اندازی «فن راه» دانشگاه، راه اندازی دفتر انتقال تکنولوژی و تعامل با سرمایه گذاران به عنوان عملکرد دانشگاه در بخش توسعه فناوری اشاره کرد و توضیح داد: این فن راه، شامل ایستگاه خلاقیت، بازارچه فناوری، کارگزار سرمایه گذاری و تجاری سازی، خدمات نمونه سازی سریع و گنجینه و موزه فناوری است و در ایستگاه خلاقیت، استقرار 4 تیم دانشجویی در فضایی به وسعت 300 متر مربع پیش بینی شده که هرتیم با مسئولیت یک عضو هیات علمی برای مدت سه ماه بتواند از امکانات مستقر در ایستگاه استفاده کرده و ایده های خلاقانه خود را به اجرا در آورد و یا برای شرکت در مسابقات علمی دانشجویی آماده شود. اولین گروه دانشجویی هم تیم ساخت ریزماهواره بود که خوشبختانه اخیرا به مقام اول چهارمین دوره مسابقات ملی ریزماهواره دست یافت.

  آخرین سخنران مراسم روز پژوهش دانشگاه علم و صنعت ایران، دکتر توفیق(معاون پژوهش و فناوری وزارت صنعت، معدن و تجارت) بود. وی با تذکر این موضوع که فضای عمومی مملکت ما هنوز تحقیقات نیست و نمی دانند دردشان را باید با تحقیقات درمان کنند، افزود: سالها «توانا بوَد هر که دانا بوَد» را مشق نوشتیم ولی نه معلم های ما برایمان آن را تفسیر کردند و نه ما برای فرزندانمان.

  دکتر توفیق با تاکید بر اینکه امروز قدرتمندترین کشورهای دنیا داناترین آنهاست،گفت: آنچه وظیفه ما در دانشگاههاست، ایجاد دانایی و حذف نادانی است. امروز می گوییم اقتصاد دانش بنیان، شرکت های دانش بنیان. یعنی کم کم ادبیات ما دارد اصلاح می شود و می فهمیم اگر اقتصاد ما رشد کند بر مبنای دانایی خواهد بود نه نفت و معادن.

  دکتر توفیق گفت: بانک جهانی گزارش داده که کل داراییجهان 708هزار میلیارد تومان است. این دارایی را به سه دسته تقسیم کرده اند. یک دسته داشته هاست مثل ماشینآلات و ساختمانها و کارخانجات؛ دسته دوم شامل دارایی های طبیعی مثل منابع نفت و گاز و معادن و جنگلهاست و دسته سوم این دارایی ها، تحت عنوان دارایی های نامشهود است که علم و دانش و اختراع و نوآوری را شامل می شود. مشاهده شده در کشورهای پیشرفته، بیش از 80 درصد دارایی، نامشهود است و در کشورهای کم درآمد، کمتر از 30 درصد. این عدد را بانک جهانی برای کشور ما 12 درصد تخمین زده است.

  دکتر توفیق تصریح کرد: هزینه در پژوهش و تحقیق و توسعه، باید دارایی نامشهود و سرمایه محاسبه شود نه هزینه. وی با ذکر این مطلب که خوشبختانه در کشور ما فضا برای تولید علم فراهم شده است، تاکید کرد: این تولید علم باید نهادینه شود و پایدار باشد. نهادینه شدننیز زمانی اتفاق می افتد که علم، خریدار داشته باشد.

  معاون پژوهش و فناوری وزارت صنعت، معدن و تجارت درباره تفاهم نامههمکاری دو وزارت علوم و صنایع گفت: دواتفاق خوبامروز کلید خورد؛ یکی فرصت مطالعاتی داخل که نیاز صنعت است و دوم، طرح پسا دکتری صنعتی که در فرآیند عضویت اعضای هیات علمی، افراد در مقطعی به صنعت بیایند و کار کنندکه هم زمینه ارتباط با صنعت فراهم شود و هم استاد دانشگاه ما صرفا تئوریک نباشد و مباحث صنعتی را از نزدیک درک کرده باشد.

  لازم به یادآوری می باشد مراسم روز پژوهش دانشگاه علم و صنعت ایران با تقدیر از منتخبین پژوهش و فناوری و اهدای لوح و هدایا به آنان به پایان رسید.

آلبوم تصاویر

 

 

 


دفعات مشاهده: 13455 بار   |   دفعات چاپ: 2679 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر



CAPTCHA

  تمامی حقوق برای دانشگاه علم و صنعت ایران محفوظ است.