جلسه دفاعیه رساله دوره دکتری آقای مجتبی مهدوی نیا تحت عنوان : " بررسی تحلیلی رابطه میان مصرف انرژی و ویژگیهای کالبدی در بناهای بلندمرتبه اداری ایران." (مطالعه موردی:پهنه اقلیمی نیمه گرم و خشک،کلان شهر تهران)به راهنمایی دکتر سید عبدالهادی دانشپور و دکتر سید مجید مفیدی شمیرانی،در تاریخ 26/01/1390 ساعت 11:30درآمفی تئاتر دانشکده معماری و شهرسازی برگزار می گردد.
چکیده
در ایران، همگام با سایر نقاط دنیا، پس از گذشت چند دهه از ظهور پدیده بلندمرتبه سازی، احداث این بناها با شیوههای جدید در شهرهای بزرگی مانند تهران، در حالی رو به گسترش است که شناخت درستی از ابعاد و تبعات این امر وجود ندارد و مسائل متعددی را از جمله اتلاف زیاد منابع انرژی به همراه داشته است. توجه به این حقیقت از یک سو و اجرای اخیر قانون هدفمندی یارانههای سوخت در کشور از سویی دیگر، ضرورت انجام تحقیقها و بررسیهای گوناگون و نیاز به تنظیم چارچوبهای اجرایی در این زمینه را بیش از پیش، مطرح میسازد. دغدغه اصلی رساله حاضر، با محوریت دستیابی به چارچوبهای طراحی معماری بناهای بلندمرتبه اداری با مصرف بهینه انرژی در ایران و کلانشهر تهران، شکل گرفت. در این میان، با توجه به گستردگی حیطههای مرتبط با موضوع، بطور خاص، چگونگی تاثیرگذاری فرم و ویژگیهای کالبدی نظیر هندسه پلان، ویژگی بازشوها و جهتگیری جدارهها بر مجموع مصرف انرژی سالانه ارزیابی گردید؛ همچنین سلسله مراتب و اولویتبندی مؤلفههای مذکور با معیار میزان تاثیر بر مصرف انرژی معرفی و در انتها نیز مشخصههای الگوی کالبدی بهینه بناهای بلند اداری در بستر مطالعاتی رساله، استخراج شد.
در راستای تحقق اهداف مورد نظر، در هر مرحله از روند پیشبرد مطالعات، روشها و ابزارهای مختلف تحقیق، همچون مطالعات کتابخانهای، مقایسه تطبیقی، نمونه موردی و شبیهسازی رایانهای مصرف انرژی، به کار گرفته شد. تجزیه و تحلیل دادهها نیز، با استفاده از روشهای آمار توصیفی و استدلال منطقی انجام گرفت. تحلیل و تفسیر دادههای پژوهش حاضر، نشان میدهد، علاوه بر تفاوت میزان تاثیرگذاری هر یک از ویژگیهای کالبدی بر مصرف انرژی در شرایط اقلیمی مشخص، تاثیر ترکیبی متغیرهای آزمون نیز از جمع جبری تاثیر آنها بطور مجزا، کمتر میباشد. بر مبنای مطالعات انجام شده میتوان اینگونه اظهار داشت که بکارگیری صحیح چارچوبها و الگوهای پیشنهادی در گامهای آغازین فرآیند طراحی، بر خلاف ذهنیت رایج، نه تنها طراح معمار را با محدودیتی جدی مواجه نخواهد کرد، بلکه میتواند با صرف هزینهای ناچیز، مصرف انرژیهای تجدیدناپذیر را در یک بنا، به میزان قابل ملاحظهای کاهش دهد.
واژههای کلیدی: «انرژی مصرفی، ویژ گیهای کالبدی، بلندمرتبهسازی، بنای اداری، شبیه سازی»