دفاعیه دکتری

 AWT IMAGE

جلسه دفاعیه رساله دوره دکتری آقای مجتبی مهدوی نیا تحت عنوان : " بررسی تحلیلی رابطه میان مصرف انرژی و ویژگیهای کالبدی در بناهای بلندمرتبه اداری ایران." (مطالعه موردی:پهنه اقلیمی نیمه گرم و خشک،کلان شهر تهران)به راهنمایی دکتر سید عبدالهادی دانشپور و دکتر سید مجید مفیدی شمیرانی،در تاریخ 26/01/1390 ساعت 11:30درآمفی تئاتر دانشکده معماری و شهرسازی برگزار می گردد.

 

چکیده

  در ایران، همگام با سایر نقاط دنیا، پس از گذشت چند دهه از ظهور پدیده بلندمرتبه سازی، احداث این بناها با شیوه­های جدید در شهرهای بزرگی مانند تهران، در حالی رو به گسترش است که شناخت درستی از ابعاد و تبعات این امر وجود ندارد و مسائل متعددی را از جمله اتلاف زیاد منابع انرژی به همراه داشته است. توجه به این حقیقت از یک سو و اجرای اخیر قانون هدفمندی یارانه­های سوخت در کشور از سویی دیگر، ضرورت انجام تحقیق­ها و بررسی­های گوناگون و نیاز به تنظیم چارچوب­های اجرایی در این زمینه را بیش از پیش، مطرح می­سازد. دغدغه اصلی رساله حاضر، با محوریت دستیابی به چارچوب­های طراحی معماری بناهای بلندمرتبه اداری با مصرف بهینه انرژی در ایران و کلان­شهر تهران، شکل گرفت. در این میان، با توجه به گستردگی حیطه­های مرتبط با موضوع، بطور خاص، چگونگی تاثیرگذاری فرم و ویژگی­های کالبدی نظیر هندسه پلان، ویژگی­ بازشوها و جهت­گیری جداره­ها بر مجموع مصرف انرژی سالانه ارزیابی گردید؛ همچنین سلسله مراتب و اولویت­بندی مؤلفه­های مذکور با معیار میزان تاثیر بر مصرف انرژی معرفی و در انتها نیز مشخصه­های الگوی کالبدی بهینه بناهای بلند اداری در بستر مطالعاتی رساله، استخراج شد.

  در راستای تحقق اهداف مورد نظر، در هر مرحله از روند پیشبرد مطالعات، روش­ها و ابزارهای مختلف تحقیق، همچون مطالعات کتابخانه­ای، مقایسه تطبیقی، نمونه موردی و شبیه­سازی رایانه­ای مصرف انرژی، به کار گرفته شد. تجزیه و تحلیل داده­ها نیز، با استفاده از روش­های آمار توصیفی و استدلال منطقی انجام گرفت. تحلیل و تفسیر داده­های پژوهش حاضر، نشان می­دهد، علاوه بر تفاوت میزان تاثیرگذاری هر یک از ویژگی­های کالبدی بر مصرف انرژی در شرایط اقلیمی مشخص، تاثیر ترکیبی متغیرهای آزمون نیز از جمع جبری تاثیر آنها بطور مجزا، کمتر می­باشد. بر مبنای مطالعات انجام شده می­توان این­گونه اظهار داشت که بکارگیری صحیح چارچوب­ها و الگوهای پیشنهادی در گام­های آغازین فرآیند طراحی، بر خلاف ذهنیت رایج، نه تنها طراح معمار را با محدودیتی جدی مواجه نخواهد کرد، بلکه می­تواند با صرف هزینه­ای ناچیز، مصرف انرژی­های تجدیدناپذیر را در یک بنا، به میزان قابل ملاحظه­ای کاهش دهد.

  واژه‌های کلیدی: «انرژی مصرفی، ویژ گی­های کالبدی، بلندمرتبه­سازی، بنای اداری، شبیه ­سازی»

  

 

 


دفعات مشاهده: 4082 بار   |   دفعات چاپ: 871 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 62 بار   |   0 نظر

خبرهای اخیر