دفاعیه دکتری

 | تاریخ ارسال: 1392/2/21 | 

AWT IMAGE

سرکار خانم مونا بیسادی ساعت  8:30 صبح مورخ 24/2/92 از رساله دکتری تحت عنوان "اصول طراحی مراکز تحقیقاتی معماری و شهرسازی با رویکرد ارتقاء خلاقیت و نوآوری محققین" دفاع خواهند نمود ، اساتید راهنمای این رساله جناب آقای دکتر فرهنگ مظفر و دکتر سید باقر حسینی  می باشند.

 

 

چکیده

 

خلاقیت و نوآوری ویژگی­های اصلی یک فرآیند تحقیقاتی محسوب می­شوند و یکی از عوامل موثر در افزایش این ویژگی­­ها محیط کالبدی است. پژوهش حاضر به دنبال افزایش خلاقیت و نوآوری محققین، به واسطه صفات فضایی و ویژگی­های کالبدی مراکز تحقیقات معماری و شهرسازی دانشگاهی است.

 

روش تحقیق این رساله ترکیبی از روش­های کمی و کیفی می­باشد که در چهار مرحله به انجام رسیده است. در مرحله اول، به بررسی ادبیات موضوع پرداخته شده است. در این مرحله، چهار عامل به عنوان عوامل موثر بر خلاقیت و نوآوری که بیشترین تأثیرپذیری را از محیط کالبدی می توانند داشته باشند شناسایی شده­اند که عبارتند از: آرامش و آسایش فیزیکی، انگیزه، تفکر خلاق و تعاملات. در مرحله دوم، نمونه­های موردی موفق از مراکز کاری-تحقیقاتی در سطح جهان به همراه نمونه­های داخلی و خارجی از مراکز تحقیقات معماری و شهرسازی مورد بررسی قرار گرفتند. علاوه بر آن، با معماران محقق مصاحبه­های نیمه­ساختار­یافته­ای صورت گرفت. در مرحله سوم، نتایج حاصل از مرحله دوم به همراه نتایج حاصل از مرحله اول به پرسشنامه بسته-پاسخی در دو حوزه فضاهای خصوصی و عمومی منتهی شد. این پرسشنامه توسط محققین معمار (اعضاء هیأت علمی و دانشجویان دکتری معماری و شهرسازی) تکمیل گردید. نتایج حاصل از پرسشنامه با استفاده از روش­های آماری توصیفی و تحلیل واریانس با اندازه گیری­های مکرر (RM-ANOVA) مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت. نهایتاً در مرحله آخر، برخی راهکارها و اصول طراحی مراکز تحقیقاتی با رویکرد افزایش خلاقیت و نوآوری محققین استخراج شدند. برای این منظور، بر اساس یافته های مرحله قبل، 15 جلسه بارش ذهنی پیرامون فضاهای خصوصی و 15 جلسه بارش ذهنی پیرامون فضاهای عمومی مراکز تحقیقاتی معماری و شهرسازی، با گروه­های سه نفره از معماران با تجربه در زمینه طراحی فضاهای آموزشی و تحقیقاتی، برگزار شد. نتایج حاصل از جلسات بارش ذهنی توسط اساتید متخصص در حوزه­های خلاقیت، فضاهای آموزشی و تحقیقاتی مورد ارزیابی و امتیازدهی قرار گرفت.

 

نتایج به دست آمده از تحلیل­های صورت گرفته پیرامون فضاهای خصوصی در این رساله نشان می­دهند که دفاتر با پلان بسته، در راستای افزایش خلاقیت محققین، موثرتر از دفاتر با پلان باز است. علاوه بر این، موثرترین صفات فضاهای خصوصی (دفاتر) مراکز تحقیقاتی معماری و شهرسازی که تسهیل کننده فرآیند خلاقیت و نوآوری محققین خواهد بود، عبارت است از: زیبایی دفاتر و داشتن خلوت در آن مکان­ها. زیبایی دفاتر، به واسطه افزایش آرامش و آسایش فیزیکی محققین، می­تواند در راستای افزایش خلاقیت و نوآوری ایشان موثر باشد و داشتن خلوت در دفاتر، به واسطه تسهیل امکان تفکر خلاق، می­تواند در این راستا تأثیرگذار باشد. نتایج حاصل از تحلیل­های صورت گرفته پیرامون فضاهای عمومی، بیانگر این امر است که موثرترین صفات فضاهای عمومی که می­توانند منجربه تسهیل فرآیند خلاقیت و نوآوری محققین شود تنوع فضایی، انعطاف پذیری و شفافیت در آن فضاها می­باشد. تنوع فضایی و انعطاف پذیری در فضاهای عمومی، به واسطه افزایش انگیزه محققین برای حضور در آن مکان­ها، می­تواند در راستای تسهیل فرآیند خلاقیت و نوآروی موثر باشد. همچنین، شفافیت فضایی، به واسطه افزایش آرامش، امکان تعاملات و انگیزه محققین برای حضور در آن مکان­ها را افزایش می دهد. در این رساله، راهکارهای ویژه­ای نیز برای دستیابی به هر یک از موارد مذکور در هر دو دسته فضای خصوصی و عمومی، ارائه شده است. علاوه بر این، نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که وجود فضاهای رفاهی-خدماتی در مراکز تحقیقاتی معماری و شهرسازی می تواند به واسطه افزایش آرامش و آسایش فیزیکی محققین، بالابردن انگیزه ایشان برای حضور در آن مکان و همچنین فراهم کردن شرایط امکان تفکر خلاق و گسترش تعاملات ایشان، در راستای افزایش خلاقیت و نوآوری محققین موثر باشد.

 

 

 

واژه‌های کلیدی: مراکز تحقیقاتی، خلاقیت و نوآوری، صفات فضایی، فضاهای خصوصی، فضاهای عمومی

 

 


دفعات مشاهده: 3573 بار   |   دفعات چاپ: 843 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 50 بار   |   0 نظر

خبرهای اخیر