دفاعیه دکتری

 | تاریخ ارسال: 1392/9/2 | 

AWT IMAGE

آقای سعید نوروزیان ملکی در تاریخ 3/9/92 ساعت 17:30 از رساله دکترای خود تحت عنوان "معیارهای طراحانه ارتقای سرزندگی محلات مسکونی(واحد همسایگی یا نشاط و زنده)" در دانشکده معماری و شهرسازی دفاع خواهند نمود. اساتید راهنمای این پروژه دکتر محسن فیضی، دکتر سید باقر حسینی میباشند.

 

چکیده

 

امروزه سرزندگی وشادابی از جمله حلقه­های مفقوده در زندگی شهری است.این نکته بویژه در مورد برخی از محلات مسکونی شهرهای ایران بیش از گذشته مطرح است. همچنین توجه صرف به جنبه کمی ساماندهی فضا و نگاه تک­بعدی به آن،سببکاهش کیفیت اغلب فضاهای عمومی واحد همسایگی شده است. بدین ترتیب نیاز به بازنگری و توجه ویژه به طراحی فضاهای عمومی واحدهای همسایگی و محلات مسکونی به عنوان فضاهایجمعی مشترک در بسیاری از گونه­های مسکن امروزی ضرورت دارد.هدف این پژوهش کشف چگونگی رابطه کیفیت­های محیطی و سرزندگی واحدهای همسایگی و محلات مسکونی شهر تهران است تا فضاهای عمومی واحدهمسایگی امکان حضور فعال افراد برای مشارکت در فعالیت­های مختلف را فراهم سازد.

 

بر اساس هدف، ارزیابی سرزندگی فضاهای عمومی واحد همسایگی بر اساس الف) مؤلفه­های فرم ساخت ب) مؤلفه­های کیفیت فضایی[1]، و ج) مؤلفه­های اجتماعی-عملکردی صورت می­گیرد.این تحقیق ترکیبی از روش­های کمی و کیفی می­باشد که در چهار مرحله به انجام رسیده است.در مرحله اول، ادبیات موضوع در ارتباط با نشاط و سرزندگی فضا، حضورپذیری فضا، سرزندگی و حضورپذیری محیط مورد بررسی قرار گرفته و عوامل مؤثر بر سرزندگی و حضورپذیری فضا استخراج شده است. در مرحله دوم، پس از بررسی مبانی نظری و طراحی مدل مفهومی در قالب یک بررسی میدانی، از معماران و طراحان که اغلب افراد دانشگاهی و متخصص در حوزه طراحی مسکن و منظر بودند، نظرسنجی شده است (تکنیک دلفی). سپس با استفاده از روش تحقیق پیمایشی یا زمینه‌یابی و تحلیل داده‌ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی، سه نمونه­ از واحدهای همسایگی شهر تهران به­وسیلهسه ابزار مختلف مورد بررسی قرار گرفته‌اند.پس از مطالعات میدانی، سه واحد همسایگی انتخاب و پرسش­نامه­ای در میان متخصصان و ساکنان واحدهای همسایگی توزیع شده است. شیوه پژوهش در این رساله، همبستگی است که با تبیین روش AHP[2]، میزان تأثیر هر یک از مؤلفه­های منتخب بر حضور فعال افراد، موردارزیابی قرار می­گیرد و با در نظر گرفتن وزن هر شاخص، جایگاه هر یک از متغیرها در الگوی نظری تعیین می­شود.متغیرهای تأثیرگذار با روش آمار توصیفی (تحلیل عاملی) استخراج شده و روابط عوامل مذکور به‌صورت مدل خطی طرح‌ریزی گردیده است. با بررسی رابطه و میزان تأثیر عوامل بر یکدیگر، این مدل با روش تحلیل مسیر اصلاح شده و بر اساس آن فرضیه‌های تحقیق مورد تحلیل و ارزیابی قرار گرفته است. در مرحله بعد، سرزندگی واحدهای همسایگی موردمطالعه، به­وسیله پرسشنامه از ارزیابان مستقل، اساتید و صاحبنظران در این امر مورد بررسی قرار گرفته و سپس نتایج حاصل از آن مقایسه و تحلیل گردیده است.

 

نتایج به دست آمده از تحلیل­های صورت گرفته نشان می­دهند که با وجود اینکه سه مؤلفهفرم ساخت، کیفیت فضایی و اجتماعی-عملکردی در راستای افزایش سرزندگی فضا تأثیرگذار هستند، اما اهمیت مؤلفه­های کیفیت فضایی و اجتماعی-عملکردی، به طور معناداری بیش از مؤلفهفرم ساخت در فضاهای عمومی واحدهمسایگی می­باشند. در مؤلفه فرم ساخت، معیارهایی که وجودشان در فضاهای عمومی واحدهمسایگی می­تواند در راستای افزایش سرزندگی فضا موثر باشد به ترتیب میزان اهمیت عبارتند از: تناسبات و مقیاس، تنوع در نما و فرم، ساختمان­های دارای کاربری مختلط، و ساختما‌ن‌های ترکیبی از دوره‌های مختلف تاریخی. در مؤلفه کیفیت فضایی، معیارهایی که وجودشان در فضاهای عمومی واحدهمسایگی می­تواند در راستای افزایش سرزندگی فضا موثر باشد به ترتیب میزان اهمیت عبارتند از: عوامل طبیعی و بدنه­های آب، رویت­پذیری و دیدبصری، دسترسی­پذیری امن، خوانایی و مسیریابی آسان و سلسله­مراتب فضاهای عمومی و خصوصی. در مؤلفه اجتماعی-عملکردی، معیارهایی که وجودشان در فضاهای عمومی واحدهمسایگی می­تواند در راستای افزایش سرزندگی فضا موثر باشد به ترتیب میزان اهمیت عبارتند از: ایمنی و امنیت، تنوع فعالیت­های مشترک، تنوع استفاده­کنندگان، نورپردازی شبانه و حجم ترافیک و سرعت وسایل نقلیه.علاوه بر این، نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که وجود فضاهای عمومی برای فعالیت­های مشترک می­تواند به واسطه افزایش پتانسیل جذب و حضور افراد و گروه­های مختلف در آن مکان و همچنین فراهم کردن امکان شکل­گیری ملاقات و تعاملات با همسایگان، در راستای افزایش سرزندگی فضا موثر باشد.

 

کلیدواژه­ها: حضورپذیری، تعاملات اجتماعی، سرزندگی، فضاهای عمومی، واحد همسایگی

 


دفعات مشاهده: 4350 بار   |   دفعات چاپ: 1017 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 22 بار   |   0 نظر

خبرهای اخیر