برگزاری دفاعیه دکتری مهندس محمد حسین ملاحسنی لشکاجانی

 | تاریخ ارسال: 1403/10/8 | 
مهندس محمد حسین ملاحسنی لشکاجانی دانشجوی دوره دکتری این دانشکده در رشته مهندسی عمران گرایش ژئوتکنیک، ۱۵ دی ماه سال ۱۴۰۳ از رساله خود تحت عنوان « ارزیابی استعداد روانگرایی و فشار آب حفره ‏ای تولید شده در ماسه لای ‏دار با روش انرژی» به صورت حضوری با راهنمایی دکتر محمد حسن بازیار دفاع می نماید.
چکیده این رساله به شرح زیر می‌باشد:
برای سال‏ها، تاثیر لای غیرخمیری بر روی رفتار روانگرایی ماسه‏ های لای‏ دار موضوعی چالش ‏برانگیز و مورد بحث در میان محققان بوده است. خسارات گسترده و صدمات زیاد ناشی از وقوع روانگرایی در خاک‏های حاوی ریزدانه غیرخمیری در سال‏های اخیر، لزوم درک بهتر رفتار روانگرایی ماسه‏ های لای‏ دار و نیاز به روشن ساختن ابهامات موجود را هر چه بیشتر آشکار نموده است. از طرف دیگر، روش انرژی به عنوان یک روش جایگزین روش تنش برای ارزیابی روانگرایی، دارای مزایا و برتری‏ هایی است که می‏تواند در ارزیابی رفتار روانگرایی ماسه ‏های لای‏ دار مورد استفاده قرار گیرد. روش انرژی بر این مبنا بنا شده است که یک ارتباط قوی بین انرژی تلف شده و فشار آب حفره ‏ای اضافی تولید شده وجود دارد. همچنین در روش انرژی، مقاومت روانگرایی به صورت انرژی ظرفیت (Wliq) بیان می‏شود که انرژی تلف شده تا لحظه وقوع روانگرایی (تنش موثر صفر و یا رسیدن به یک کرنش تعریف شده) می‏باشد و مستقل از مسیر تنش است.
در این تحقیق، برای بررسی رفتار روانگرایی مخلوط‏ های ماسه-لای، ابتدا یک برنامه جامع آزمایشگاهی بر روی مخلوط‏ های مختلف ماسه و لای فیروزکوه با بازه وسیعی از مقدار ریزدانه، تراکم نسبی و تنش موثر انجام شد. این برنامه شامل انجام آزمایش‏ های پایه برای تعیین مشخصات فیزیکی مخلوط‏ های فیروزکوه، ۳۹ آزمایش سه محوری سیکلی زهکشی نشده کرنش‏ کنترل و ۳۸ آزمایش سه محوری مونوتونیک زهکشی نشده می‏باشد. همچنین نتایج تعداد زیادی آزمایش‏های انجام شده توسط محققین قبلی موجود در ادبیات فنی، گردآوری و تحلیل شد.
بر همین اساس، یک مدل پیشبینی برای نسبت فشار آب حفره‏ای اضافی (ru) بر اساس انرژی تلف شده ارائه شد. این مدل دارای شکل تابعی ساده و قابل کاربرد برای خاک‏های مختلف می‏باشد و می‏تواند به سادگی در روشهای تحلیل‏ پاسخ ساختگاه بکار برده شود. این مدل، با استفاده از نتایج چند آزمایش‏ سانتریفیوژ و داده‏ های زلزله ثبت شده واقعی در یک سایت آرایه درون‏چاهی مورد صحت سنجی قرار گرفت که عملکرد مناسب این مدل را به اثبات رساند. همچنین، یکی از ویژگی‏ های خوب این مدل این است که می‏توان ضریب اطمینان (FS) را بر اساس نسبت فشار آب حفره ‏ای اضافی (ru) قابل قبول طرح تعیین نمود.
نتایج نشان داد که تراکم نسبی (Dr) می‏تواند به عنوان یک پارامتر مناسب برای تعریف حالت تراکم در پیشبینی انرژی ظرفیت ماسه ‏های تمیز و مخلوط‏ های با مقدار ریزدانه بیشتر از ریزدانه آستانه (FCth) استفاده شود. اما به دلیل پیچیدگی نقش ریزدانه در ریزساختار ماسه-لای، یک رابطه کلی بین انرژی ظرفیت و مقدار ریزدانه در مخلوط‏ های با ریزدانه کمتر از ریزدانه آستانه مشاهده نشد. به همین دلیل، مفهوم نسبت منافذ بین‏ دانه ‏ای معادل (*e) برای در نظر گرفتن اندرکنش ذرات ماسه و لای در این مخلوط ‏ها باید استفاده شود. مشاهده شد که فاکتور مشارکت ریزدانه (b) (که نسبت ذرات ریز که در سازوکار انتقال نیرو مشارکت می‏نمایند، می‏باشد) علاوه بر نسبت تفاوت اندازه ذرات (x) و مقدار ریزدانه، تابعی از Dr نیز می‏باشد، که در تحقیقات قبلی نادیده گرفته شده بود. بر همین اساس، یک مدل پیش‏بینی برای فاکتور مشارکت ریزدانه (b) پیشنهاد شد و نشان داده شد که این مدل می‏تواند به خوبی داده‏ های انرژی ظرفیت مخلوط ‏های مختلف یک ماسه و لای مشخص را یکپارچه نماید.
نتایج آزمایش‏های مونوتونیک نشان داد که نسبت منافذ بین دانه ‏ای معادل (*e ) می‏تواند برای ارزیابی رفتار تنش-کرنش مونوتونیک مخلوط‏های مختلف یک ماسه و لای مشخص با مقادیر مختلف ریزدانه نه تنها در حالت بحرانی بلکه در دیگر حالت‏ها در مسیر تنش هم، مورد استفاده قرار گیرد. مقدار  متوسط به دست آمده از آزمایش ‏های مونوتونیک برای مخلوط ‏های فیروزکوه برابر با همان مقدار b متوسط بدست آمده از آزمایش‏های سیکلی بود. همچنین در یک تراکم نسبی ثابت، با افزایش مقدار ریزدانه، پتانسیل فروریزش (CP) افزایش می‏ یابد. به عبارت دیگر، با افزایش مقدار ریزدانه، تمایل به رفتار انقباضی یا نرم ‏شوندگی افزایش می‏ یابد و خاک بیشتر مستعد به فروریزش می‏شود.
در پایان، براساس تحلیل‏ های آماری چندین دسته ‏داده مختلف، مقدار حدودی ۲۵ درصد برای مرز پایینی و مقدار حدودی ۳۵ درصد برای مرز بالایی ریزدانه آستانه دیده شد که می‏توان برای سادگی مقدار ریزدانه آستانه را برابر با ۳۰ و یا با در نظر گرفتن ریزدانه پراکندگی، مقدار آن را ۳۵ درصد در نظر گرفت.
کلمات کلیدی پایان نامه: مخلوط ماسه-لای، روانگرایی، انرژی ظرفیت، لای غیرخمیری، فشار آب حفره ‏ای

آدرس ایمیل دانشجو:
mh_mollahasanicivileng.iust.ac.ir
mh.mollahasaniyahoo.com


دفعات مشاهده: 365 بار   |   دفعات چاپ: 36 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر