برگزاری دفاعیه دکتری آقای مهندس ساسان معتقد

 | تاریخ ارسال: 1393/9/4 | 
AWT IMAGEآقای مهندس ساسان معتقد دانشجوی دوره دکتری این دانشکده گرایش مهندسی زلزله، 10 آذرماه سال 93 از رساله خود تحت عنوان «ارزیابی حساسیت تحلیل خطر احتمالی زلزله بر حسب پارامترهای لرزه‌خیزی منطقه» در محل سالن کنفرانس شمارۀ 1 دانشکده مهندسی عمران با راهنمایی آقایان دکتر نیکنام و دکتر خانزادی دفاع خواهد نمود.
 چکیده این رساله به شرح زیر می‌باشد:
تحلیل احتمالی خطر زلزله معمولترین روش تحلیل خطر است و رهیافت کُرنل- مک گیر پرکاربردترین تکنیک تحلیل احتمالی خطر زلزله  است. نتایج تحلیل خطر پراکندگی بالایی داشته و شدیدا متاثر از مقادیر پارامترهای نامطمئن ورودی است. به منظور استفاده از نتایج تحلیل، تعیین وزن هر یک از ورودیها در پاسخ ضروری به نظر می رسد. هدف این پایان نامه آنالیز حساسیت تحلیل خطر احتمالی زلزله است. آنالیز حساسیت به معنای بررسی تاثیر تغییرات پارامترهای ورودی در محدوده محتمل بر تغییرات پارامتر یا پارامترهای خروجی است. با این هدف ابتدا مشکلات و عدم اطمینان های تحلیل خطر زلزله مورد توجه قرار گرفته است. این عدم اطمینان ها منجر به ناپایداری نتایج تحلیل خطر زلزله و پراکندگی آنها در یک منطقه می شود. آنالیز حساسیت به روش مبتنی بر واریانس سوبول انجام شده است. با توجه به طیف توزیع های تخصیص داده شده به پارامترهای ورودی، امکان استفاده از سایر توزیع های پیوسته و همچنین توزیع های گسسته با کمک مفاهیم آماری و روش بوت استرپ به فورمول بندی روش سوبول اضافه شده و توسعه ای از این روش در مهندسی زلزله ارائه شده است.
نتایج آنالیز حساسیت نشان از اهمیت بسیار بالای روابط کاهندگی، ضریب لرزه خیزی (λ) و حداقل بزرگا در نتایج خطر دارد. سایر پارامترهای مورد بررسی ضریب رابطه گوتنبرگ-ریشتر (مقدار b)، حداکثر بزرگا، فاصله و عمق گسل تاثیر کمتری در نتایج نشان می دهد. همچنین مطالعه اثرات اندرکنشی پارامترها نشان می دهد که اثرات درجه دوم نیز وزن چندانی ندارند و در بسیاری از موارد، اهمیت اثرات درجات بالاتر نزدیک به صفر است. با توجه به وزن بالای روابط کاهندکی در نتایح تحلیل خطر زلزله، لازم است توجه کافی به انتخاب این روابط معطوف گردد. اصلاح مقادیر رابطه گوتنبرگ-ریشتر با توجه به کل بازه زمانی، وجود داده های لرزه خیزی با استفاده از روش نمونه گیری بوت استرپ و وارد نمودن عدم اطمینان های تخمین در رابطه تحلیل خطر زلزله می تواند بهبود نسبی در بخش بسیار نامطمئن تحلیل خطر ایجاد نماید. البته اعمال تغییرات ضریب رابطه گوتنبرگ-ریشتر (مقدار b) به تنهایی چندان مفید نیست که موید وزن کم این پارامتر در آنالیز حساسیت است. با توجه به اهمیت نسبتا بالای حداقل بزرگای انتخاب شده در نتایج تحلیل خطر، و وابستگی دو جانبه اقتصاد-ایمنی با این انتخاب لازم است در تعیین این پارامتر دقت کافی صورت گیرد و انتخاب مبتنی بر تحلیل های دقیق از وضعیت سازه های در معرض زلزله صورت گیرد.
واژه‌های کلیدی: تحلیل خطر زلزله، تحلیل حساسیت، عدم قطعیت ، رابطه بازگشت زلزله، رابطه کاهندگی
رایانامه جهت ارتباط با دانشجوی فوق: sasanmotaghed [AT] iust.ac.ir

دفعات مشاهده: 4832 بار   |   دفعات چاپ: 1193 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر