دفاعیه دکتری در دانشکده مهندسی شیمی ، نفت و گاز
| تاریخ ارسال: 1397/9/10 |
 |
مهندس عباس روشنائی، دانشجوی دوره دکتری مهندسیشیمی، شنبه دهم آذرماه 1397، از رساله خود با عنوان « استفاده از راکتور بستر سیال دو ناحیه ای در فرایندآروماتیک سازی پروپان بر روی کاتالیزورهای زئولیتی ZSM-5» با راهنمایی دکتر سید مهدی علوی دفاع خواهد نمود.
|
چکیده
تبدیل هیدروکربنهای سبک به محصولات با ارزش از قبیل: آروماتیکها یکی از موضوعات مهم در صنایع پتروشیمی است. بنابراین در سالهای اخیر، توجه زیادی به تبدیل کاتالیستی هیدروکربنهای سبک بویژه تبدیل پروپان به آروماتیکها هم در محیطهای دانشگاهی و هم در محیطهای صنعتی شده است. این تبدیل از نظر اقتصادی مقرون به صرفه و از اهمیت زیادی در اقتصاد یک کشور برخوردار است. یکی از مشکلات اصلی این واکنشها، نشست گونههای کربنی سنگین در طول واکنش بر روی کاتالیزور است که باعث غیر فعال شدن آن میگردد. بستر سیال دو ناحیهای راکتوری مناسب برای اجرای عملیات حالت پایدار در واکنشهای کاتالیستی است که بوسیله کک غیرفعال میشود. در این راکتور چندعملکردی، دو واکنش (عملکرد)، واکنش تبدیل هیدروکربنهای سبک به آروماتیکها و احیای کاتالیستی در یک مخزن صورت میپذیرد. بنابراین ویژگی، این راکتور قویا برای واکنش آروماتیکسازی پروپان پیشنهاد میشود.
در تحقیق حاضر، عملکرد واکنش آروماتیکسازی پروپان با استفاده از کاتالیستZn/HZSM-5 در راکتور بستر ثابت و بستر سیال دو ناحیهای، مورد مطالعه و بررسی قرار گرفت. ساختار و مقدار کربن نشسته بر روی کاتالیزور به وسیله آنالیزهای XRD, BET, SEM و TGA تعیین مشخصه گردید. بررسی کارایی کاتالیست در راکتور بستر ثابت در دمای °C560 و سرعت فضایی cm3/g.h500 ، بالاترین درصد تبدیل اولیه پروپان8/64% و گزینشپذیری آروماتیکها9/66% را نشان داد. علاوه بر این اثر شرایط واکنش از قبیل: سرعت فضایی، دما و زمان واکنش بر عملکرد کاتالیست در راکتور بستر ثابت مورد بررسی قرار گرفت. یک مدل سینتیکی فشرده (Lumped kinetic model) شامل شش جز فشرده و شش مرحله واکنش برای توصیف واکنش پیچیده تبدیل پروپان به آروماتیکها پیشنهاد گردید. مدل سینتیکی شامل 18 پارامتر سینتیکی و یک ثابت غیرفعالسازی کاتالیزور میباشد که از یک تابع نمایی وابسته به زمان برای مدل غیرفعال شدن کاتالیست استفاده شده است. پارامترهای سینتیکی با استفاده از نتایج بستر ثابت و الگوریتم ژنتیک محاسبه شدند. نتایج سینتیکی نشان داد که مدل سینتیکی فشرده به طور رضایتبخشی میتواند بازدهی محصولات آروماتیکسازی پروپان را تخمین بزند. در راکتور بستر سیال دو ناحیهای(TZFBR) تشکیل کک روی سطح کاتالیزور تحت شرایط پایدار با احیای پیوسته کاتالیزور بوسیله اکسیژن خنثی میشود. در قسمت پایینی TZFBR اکسایش و سوختن کک رسوبشده روی سطح کاتالیزور با اکسیژن موردنیاز انجام میشود و در ناحیه بالایی واکنش آروماتیکسازی رخ میدهد. به منظور اطمینان از پایداری عملکرد TZFBR، آروماتیکسازی پروپان در راکتورهای بستر سیال معمول و بستر ثابت بدون حضور اکسنده انجام شد. به دلیل احیای کاتالیزور، تبدیل پروپان و گزینشپذیری بالاتری در TZFBR نسبت به راکتورهای بستر سیال معمول و بستر ثابت به دست آمد. تاثیر متغیرهای اصلی از قبیل: سرعت نسبی، دما، درصد مولی اکسیژن در خوراک و ارتفاع ورودی خوراک پروپان بر عملکرد TZFBR مورد مطالعه قرار گرفتند. بررسی نتایج در راکتور بستر سیال دو ناحیهای بالاترین بازدهی آروماتیک94/22% در سرعت نسبی 6/1، دمای °C560، درصد مولی اکسیژن 3% و ارتفاع ورودی خوراک پروپان برابر 5 سانتیمتر را نشان داد. به منظور مدلسازی راکتور بستر سیال دو ناحیهای برای اولین بار از مدل ساده دو فازی و همچنین مدل سه فازی منندز استفاده شد. هر دو مدل تطابق نسبتا خوبی با دادههای آزمایشگاهی را از خود نشان دادند اما با توجه به سادگی مدل دو فازی، استفاده از این مدل برای مدلسازی راکتور بستر سیال دو ناحیهای پیشنهاد میگردد.
واژههای کلیدی: آروماتیکسازی پروپان، کاتالیست زئولیتی Zn/HZSM-5، راکتور بستر سیال دو ناحیهای، مدلسازی سینتیکی، مدلسازی بستر سیال دو ناحیهای
دفعات مشاهده: 3291 بار |
دفعات چاپ: 566 بار |
دفعات ارسال به دیگران: 0 بار |
0 نظر