جستجو در مقالات منتشر شده



مسعود یقینی، علیرضا علیمحمدیان، سمانه شریفی،
جلد 24، شماره 4 - ( 11-1392 )
چکیده

یکی از مسائل مهم در حوزه برنامه ریزی حمل و نقل مسافر در راه آهن، بهینه سازی مسیرها یا خطوط مسافری است که یک تصمیم استراتژیک و بلند مدت محسوب می شود. تاکنون مدل های ریاضی و روش های حل گوناگونی برای مسئله برنامه ریزی خطوط ارائه شده است. در این مقاله یک روش حل جدید بر پایه الگوریتم ایجاد ستون پیشنهاد شده که برای اولین بار، مسئله برنامه ریزی خطوط مسافری به صورت یک مسئله اصلی و دو زیر مسئله تعریف شده است. از آنجایی که جواب حاصل از روش ایجاد ستون غیر عدد صحیح است، برای تبدیل جواب های حاصل به مقادیر صحیح یک الگوریتم ابتکاری پیشنهاد شده است. هدف مسئله برنامه ریزی خطوط مسافری در این مقاله، بیشینه سازی تعداد مسافرین مستقیم است. ارزیابی روش حل پیشنهادی با استفاده از شانزده مسئله نمونه و مقایسه جواب های بدست آمده از روش پیشنهادی با روش حل مبتنی بر شاخه و حد و نرم افزار بهینه سازی CPLEX انجام شده است. نتایج بدست آمده نشان دهنده کارایی و دقت بالای روش حل پیشنهادی است.

دکتر سیدبابک ابراهیمی، آقای هادی کیان، دکتر سید جواد حسینی نژاد،
جلد 28، شماره 2 - ( 6-1396 )
چکیده

در دنیای رقابتی امروز انتخاب تامین‎کنندگان سبز به عنوان یکی از فعالیت‎های استراتژیک سازمان محسوب می‎گردد. چرا که عملکرد زیست محیطی سازمان متاثر از عملکرد زیست محیطی تامین‎کنندگانش می‎باشد. در این مقاله یک رویکرد دو مرحله‌ای استراتژیک، تاکتیکی و عملیاتی به‎طور همزمان به‎منظور ارزیابی و انتخاب تامین‎کنندگان در یک زنجیره تامین سبز ارایه شده است. در مرحله‌ی اول این رویکرد که استراتژیک است تامین‎کنندگان با استفاده از روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی ارزیابی می‎گردند و آنهایی که صلاحیت کافی را داشته باشند به‎عنوان تامین‎کنندگان منتخب وارد مرحله‎ی دوم که یک مرحله‌‍‌ی تاکتیکی و عملیاتی است، می‎شوند. در مرحله‎ی دوم یک مدل ریاضی جدید با در نظرگرفتن مساله‎ی مسیریابی سبز با اهداف کمینه‎سازی هزینه‎ها و بیشینه‌سازی ارزش خرید از تامین‎کنندگان سبز توسعه داده ‎می شود. اعتبار مدل با استفاده از داده‎های یک زنجیره توزیع محصولات مصرفی تجهیزات پزشکی تحت شرایط عدم قطعیت سنجیده شد که نتایج حاصل از آن نشان‏دهنده کارایی مدل پیشنهادی می‎باشد.


دکتر رضا قنبری، آقا مهدی محمودی،
جلد 28، شماره 4 - ( 12-1396 )
چکیده

مساله زمانبندی وسایل نقلیه به دلیل کاربرد وسیع و ارزش اقتصادی فراوان، توجه پژوهشگران زیادی را به خود جلب کرده است. این مقاله یک مدل ریاضی، منطبق با شرایط واقعی مساله مورد مطالعه، جهت بالا بردن رضایت مشتری و بهینه کردن عملکرد ارائه‌دهنده خدمات (اپراتور)، ارائه می‌دهد. افزون بر این، یک روش حل نیز ارایه شده است به‌گونه‌ای که زمانبندی وسایل نقلیه به صورت پویا انجام شود، به‌ این صورت که درخواست‌ها برای وسایل نقلیه به تدریج و در افق زمانی تعیین شده وارد سیستم می‌شود و برنامه‌ریزی قبل از اینکه تمام درخواست‌ها مشخص شوند شروع می‌شود. در پایان با بررسی یک نمونه عملی، برتری مدل و روش پیشنهادی را با روش برنامه‌ریزی فعلی نشان داده می‌شود.



صفحه 1 از 1     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه بین المللی مهندسی صنایع و مدیریت تولید می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق