جستجو در مقالات منتشر شده


373 نتیجه برای نوع مطالعه: پژوهشي

، ،
جلد 19، شماره 1 - ( 1-1387 )
چکیده

  در این مقاله، یک مدل جدید هزینه‌گرا برای مساله موازنه خط مونتاژ ارائه شده است که شامل هزینه نیروی انسانی و خرید تجهیزات می‌باشد. رویکرد این مدل نسبت به هزینه‌‌های مذکور به ­ گونه‌ای است که علاوه بر اینکه با شرایط واقعی خطوط مونتاژ منطبق می‌باشد، امکان استفاده از تجهیزات مشترک بین کارهای مونتاژ را میسر می‌سازد. تابع هدف و محدودیت‌های این مدل در قالب روابط ریاضی بیان شده و روابطی نیز برای محاسبه حد پایین و بالای تابع هدف ارائه شده است. برای حل مسائل مربوط به این مدل از الگوریتم ژنتیک استفاده شده و بهترین مقادیر پارامترهای این الگوریتم برای ابعاد مختلف مسائل یافت می‌شود. همچنین عملکرد الگوریتم ژنتیک پیشنهادی با یک روش معروف موجود بنام RTA ( Random Task Assignment ) و نیز مقادیر حدود پایین مقایسه شده است که نتایج حاصل از این بررسی، مزیت و برتری نسبی الگوریتم ژنتیک را هم به لحاظ کیفیت جواب و هم از نظر زمان حل به خوبی آشکار می‌کند.

 


، ،
جلد 19، شماره 1 - ( 1-1387 )
چکیده

 امروزه انتقال تکنولوژی‌های جدید و برتر به عنوان یکی از راهکارهای حفظ مزیت رقابتی در بنگاه‌ها مد نظر می‌باشند. با توجه به نرخ بالای شکست پروژه‌های انتقال تکنولوژی در بسیاری از بنگاه‌ها، توجه به شناسایی عوامل بازدارنده و تسریع‌کننده جذب و توسعه تکنولوژی از اهمیت به سزایی برخوردار می‌باشد. یکی از عوامل مهم در شکست پروژه‌های انتقال تکنولوژی، عوامل سازمانی یا توانمندی سازمانی بنگاه‌ها در ایجاد سازگاری بین تکنولوژی‌های تازه وارد با ساختار سازمانی، فرهنگ سازمانی و منابع سازمانی می‌باشد. در این مقاله تلاش گردیده که نقش توانمندی سازمانی بر اثربخشی انتقال تکنولوژی در بنگاه‌های ایرانی مورد تحقیق اندازه‌گیری گردد. جهت نیل بدین هدف، ابتدا متغیرها یا شاخصهای تشکیل‌دهنده توانمندی سازمانی در این بنگاه‌ها شناسایی شده و سپس جهت اندازه‌گیری میزان موفقیت بنگاه در جذب تکنولوژی انتقال یافته، اقدام به شناسایی متغیرها یا شاخصهای تشکیل دهنده اثربخشی انتقال تکنولوژی در بنگاه‌های ایرانی شده و نهایتاً اثرات مجموعه متغیرهای توانمندی سازمانی بر اثربخشی انتقال تکنولوژی در بنگاه‌های فوق اندازه‌گیری شده است. در نتایج تحقیق مشخص گردید که توانمندی سازمانی در بنگاه‌های ایرانی بر اثربخشی انتقال تکنولوژی اثر معنی‌داری دارد و از بین متغیرهای تشکیل دهنده توانمندی سازمانی، هفت متغیر اثرات بالایی بر یازده متغیر از متغیرهای تشکیل دهنده اثربخشی انتقال تکنولوژی در بنگاه‌های ایرانی مورد تحقیق دارند. نتایج این تحقیق جهت بهبود اثربخشی پروژه‌های انتقال تکنولوژی در بنگاه‌های ایرانی مشابه، قابل استناد می‌باشد.


، ،
جلد 19، شماره 1 - ( 1-1387 )
چکیده

   ایران یکی از پنج کشور بزرگ مالک ذخایر غنی نفتی در جهان است. علیرغم رشد صادرات محصولات غیرنفتی، هنوز هم بخش اعظم اقتصاد کلان کشور بر نفت متکی است و بیش از % 98 انرژی اولیه کشور از نفت تأمین می‌شود . بنابراین اهمیت تحقیق در زمینه مباحث مرتبط با اقتصاد نفت و بویژه مدلی که بتواند قیمت نفت را پیش ‌ بینی نماید، بر هیچ‍کس پوشیده نیست. امروزه علاقه فراوانی به استفاده از سیستم‌های هوش مند در جهت بهبود کیفیت تصمیمات مالی بوجود آمده است. بویژه شبکه‌های عصبی که از طریق آموزش، توانایی یادگیری از تجارب گذشته و بهبود سطح کارایی خود را دارا هستند، در این رابطه جایگاه ویژه ‌ ای دارند . لذا در این تحقیق با استفاده از یادگیری «هدایت شده» یک مدل شبکه عصبی برای «پیش‌بینی ماهانه قیمت نفت خام»، توسعه داده شده است. در فرآیند توسعه این مدل، تأثیر انواع متغیر های فنی و بنیادی، تعداد نرون‌های لایه ورودی، تعداد لایه‌ها و نرون‌های پنهان، توابع تبدیل لایه‌ها، پیش‌پردازش مناسب داده‌ها، تقسیمات مختلف داده‌ها برای انتخاب مجموعه‌های آموزش و آزمایش ، انواع الگوریتم‌های یادگیری بهبودیافته و انواع شبکه با انجام آزمایش‍های فراوان بررسی شده است. در نهایت یک شبکه پیشخور سه‌لایه ( N 9-2-8-1 ) با میانگین خطای مطلق 74 سنت در مجموعه آموزش و 71 سنت در مجموعه آزمایش، بعنوان بهترین مدل انتخاب گردیده است.

 


، ، ،
جلد 19، شماره 1 - ( 1-1387 )
چکیده

 یک فرض اساسی در کنترل فرآیند آماری و در تحلیل کارایی فرآیند، این است که مشاهدات گرفته از فرآیند مستقل باشند. هر چند بسیاری از فرآیندها درجه معینی از خود همبستگی را نشان می‌ده ند، در این مقاله اثراتی که خود همبستگی روی واریانس فرآیند و ضریب کارایی ایجاد می‌نماید، مورد بحث واقع می‌شود و نشان داده می‌شود که وقتی خود همبستگی وجود دارد، برآورد واریانس نا اریب نیست. همچنین در این مقاله دو روش ساده برای محاسبه ضریب کارایی فرآیند توسعه داده شده است. روش اول بر اساس فرض زیرگروههای منطقی میانگین و تحلیل واریانس مذکور، بنا شده‌است. روش دوم براساس محاسبه ضریب کارایی فرآیند از طریق مدل اتورگرسیو ایجاد شده ‌است.

 


، ، ،
جلد 19، شماره 1 - ( 1-1387 )
چکیده

  مدیریت زنجیره­ تامین در نیمه دوم قرن گذشته توسعه فراوانی یافته و در قرن حاضر نیز این توسعه ادامه داشته است. یکی از زمینه­هایی که امروزه مورد توجه فراوان قرار گرفته است، توسعه و انطباق روش­های کنترل تولید و موجودی با فلسفه تولید بهنگام در سطح خطوط تولیدی و به منظور کنترل مناسب جریان مواد و محصولات در سطح زنجیره تامین است. به همین منظور در این مقاله سعی می­شود تا سیاست کششی - فشاری کار در جریان ثابت ( CONWIP ) در شرایط زنجیره‌تامین تطبیق داده شده و مدل‌سازی می‌گردد. نرخ تقاضا، زمان تولید،‌ راه‌اندازی و حمل‌و‌نقل به صورت احتمالی است. در فرآیند بهینه­سازی نیز با توجه به ماهیت پیچیده زنجیره تامین، از روش بهینه­سازی شبیه­سازی استفاده خواهد شد که انعطاف‌پذیری فراوانی را به منظور حل مساله دارا می­باشد. تابع هدف مساله به صورت مجموع هزینه‌های کار در جریان،‌کمبود و تامین مواد خام در نظر گرفته شده که می‌بایست حداقل گردد. پس از حل مدل، نتایج اجرای مدل مورد بررسی و تحلیل قرار خواهند گرفت.

 


، ، ،
جلد 19، شماره 1 - ( 1-1387 )
چکیده

در این مقاله، الگویی جامع برای ارزیابی عملکرد و رتبه­بندی شرکت­های توزیع برق معرفی    می­شود. در رویکرد پیشنهادی، مدل­های تحلیل پوششی داده­ها (Data Envelopment Analysis) بعنوان مدلی ناپارامتریک و حداقل مربعات معمولی تصحیح شده (Corrected Ordinary Least Squires) بعنوان مدلی پارامتریک، توسط مدل تحلیل مولفه­های اصلی (Principal Component Analysis) با هم ترکیب می شوند تا رتبه­های دقیق شرکت­های توزیع برق بدست آید. در این روش، ابتدا درجات کارایی شرکت­های توزیع برق ایران را با استفاده از مدل­های تحلیل پوششی داده­ها (DEA) و حداقل مربعات معمولی تصحیح شده (COLS) بدست می­آوریم و سپس جواب­های حاصل از دو مدل DEA و COLS بعنوان شاخص­های ورودی در مدل تحلیل مولفه­های اصلی (PCA) مورد استفاده قرار می­یرند. در این مقاله، 38 شرکت توزیع برق در ایران را با استفاده از رویکرد پیشنهادی رتبه­بندی می­کنیم و سپس جواب­های حاصل را با استفاده از رویکرد میانگین هندسی درجات کارایی حاصل از مدل­های DEA و COLS تصدیق و تعیین اعتبار می­کنیم.


، ،
جلد 19، شماره 1 - ( 1-1387 )
چکیده

  تجارت الکترونیکی به عنوان یکی از مهمترین جنبه­های نوآوری در انجام فرآیندهای کسب و کار، توسط سازمانها و شرکتهای زیادی در سطح جهان به کار گرفته شده است. سازمانهای کوچک و متوسط به عنوان بخش عمده اقتصادی هر کشوری، نقش اساسی در بهبود و ارتقاء شاخص های اقتصادی دارند و به همین دلیل اتخاذ روشها و ابزارهای نوآورانه و نوین انجام فرآیندها و امور کسب و کار مانند تجارت الکترونیکی نقش مهمی در موفقیت این گونه سازمانها خواهد داشت. در تحقیق حاضر، تلاش بر این است تا با بررسی و تحلیل انواع مدلهای ورود سازمانهای کوچک و متوسط به تجارت الکترونیکی، مولفه­ها و شاخص­های اثر گذار بر ارتقاء عملکرد آنها در اتخاذ تجارت الکترونیکی شناسایی و تعیین شوند. بدین منظور بر اساس انواع تحقیقات قبلی و مطالعه ادبیات مرتبط با موضوع، و همچنین جمع آوری نظرات خبرگان مرتبط با حوزه تحقیق اقدام به شناسایی مدل اولیه ورود سازمانهای کوچک و متوسط به تجارت الکترونیکی شده است. عوامل فنی، عوامل سازمانی و نیز سیستم های بین سارمانی، بعنوان مولفه های تشکیل دهنده مدل پیشنهادی در نظر گرفته شده و شاخص های مرتبط با هر یک از آنها نیز شناسایی و تعیین شده اند. در ادامه با استفاده از پرسشنامه­های طراحی شده برمبنای مدل مذکور نسبت به جمع آوری نظرات خبرگان دانشگاهی و حرفه­ای اقدام شده و انواع شاخص­های مرتبط با هریک از مولفه ها و ارتباطات آنها با متغیرهایی مانند آمادگی الکترونیکی و همچنین متغیرهای عملکردی مورد ارزیابی قرار گرفته است. در نهایت با توجه به اصلاحات ایجاد شده، مدل نهایی و شاخصهای اثر گذار بر عملکرد سازمانهای کوچک و متوسط شناسایی شده­اند. با استفاده از چنین مدلی می توان جایگاه یک سازمان کوچک و متوسط را از نظر شاخصهای عملکردی در ورود به تجارت الکترونیکی تعیین نموده و راهکارها و استراتژی های مناسب جهت بهبود نقاط ضعف عملکردی آنها را ارائه نمود. به منظور ارزیابی عملکرد سازمانهای کوچک و متوسط در اتخاذ تجارت الکترونیکی از شاخص­های کارت امتیازی متوازن در زمینه فناوری اطلاعات استفاده شده است.

 


،
جلد 19، شماره 1 - ( 1-1387 )
چکیده

  در این مقاله دو مدل برای توسعه مسئله کوله‏پشتی چند انتخابی فازی 1-0 پیشنهاد شده است. در اولین مدل محدودیتهای انتخاب اشیاء در مسئله کوله‏پشتی چند انتخابی 1-0 به صورت فازی در نظر گرفته شده و این مدل با استفاده از روش برنامه ریزی خطی فازی حل شده است. مدل دوم نیز با توسعه مدل اول به گونه‏ای تعیین شده است که وابستگی کافی در اشیاء انتخاب شده در ترکیب وجود داشته باشد. مقایسه مدلهای پیشنهاد شده در این مقاله و مدلهای اولیه مسئله کوله‏پشتی چند انتخابی فازی نشان می‏دهد که آنها کارایی بهتری از مدلهای اولیه داشته و استفاده از آنها خصوصاً در مسائل واقعی که دارای ابعاد بزرگ هستند، بر مدلهای اولیه برتری دارد.

 


، ،
جلد 19، شماره 1 - ( 1-1387 )
چکیده

  نمودارهای کنترل شوهارت، از مهمترین ابزار کنترل فرایند آماری است که از طریق ترسیم مقادیر آماره نمونه‏ای مربوط به ویژگی‏ کیفیتی مورد نظر در طول زمان بمنظور تشخیص انحرافات با دلیلی که کیفیت خروجی فرایند را تحت تاثیر قرار می‏دهد بکار گرفته می‏شوند. نمودارهای X و MR یکی از انواع نمودارهای کنترل تک متغیره برای پایش میانگین و پراکندگی مشخصه‏های کیفیتی متغیر محسوب می‏شوند که هرگاه نمونه تنها شامل یک محصول ‏باشد مورد استفاده واقع می‏شوند. عملکرد ضعیف نمودار X هنگام مواجهه با مشاهدات غیر نرمال و وجود خود همبستگی در نمودار MR ، به عقیده بسیاری از محققین اثر بخشی این نمودارها را مورد تردید قرار داده است. از سوی دیگر با رواج بکارگیری متدولوژی بهبود کیفیت شش سیگما بویژه در صنایع تولیدی، ضرورت تشخیص کاهش در پراکندگی متغیر تحت بررسی بیش از پیش احساس می‏شود که متاسفانه نمودار MR از این قابلیت برخوردار نیست. این مقاله بر پایه استفاده از منظق فازی، یک روش ساده برای ارزیابی وضعیت میانگین و پراکندگی متغیر مورد بررسی ارایه می‏کند که ضمن مرتفع نمودن معایب فوق‏الذکر، می‏تواند الگوهای غیر عادی موجود در یک فرایند را نیز تشخیص دهد. رویکرد کنترل فرایند بر مبنای بکارگیری یک سیستم خبره فازی در مقایسه با روشهای سنتی، در ارزیابی وضعیت مقادیر انفرادی، برتری‏های قابل توجهی حاصل نموده است. عملکرد نمودار کنترل فازی برای شناسایی رفتارهای غیر عادی فرایند در قیاس با نمودار X و MR با استفاده از داده‏های حاصل از شبیه سازی مورد بررسی و مطالعه قرار گرفته و مزایای روش جدید تشریح گردیده است.


، ، ، ،
جلد 19، شماره 1 - ( 1-1387 )
چکیده

در این مقاله مدل ارزشیابی فناوری اطلاعات(IT)  بمنظور اندازه­گیری ارزش آن در کسب و کار، ارائه گردیده است. این مدل از روش­ها و ابزارهای مختلفی در اندازه­گیری بهره گرفته است که مهمترین آنها: الگوگیری، کارت امتیازی متوازن و روشهای کمی و کیفی هستند. طبقه­بندی سه لایه­ایِ IT  در یک کسب و کار و ارتباط آنها به رویکرد تلفیقی برنامه­ریزی نظام­های اطلاعاتی، زیربنای مدل پیشنهادی را تشکیل    می­دهد. ارتباط این سه لایه با مفاهیم کارآیی و اثربخشی، مدل پیشنهادی را از چارچوبی مفهومی به مدلی کاربردی سوق می­دهد. همچنین در این مقاله اثرات لایه­های مختلف IT بر عملکرد نهایی سازمان از دیدگاه ذینفعان با استفاده داده­های ثانویه بررسی گردیده است. در هر لایه از این چارچوب تعدادی سنجه در  حوزه­های چهارگانه روش کارت امتیازی متوازن استخراج و با نرخ روند، مقادیر مرجع بدست آمده از الگوگیری و سنجه­های متناظر هزینه مقایسه می­گردند. نتایج این مقایسه نشان­دهنده نقائص و انحرافات برنامه­ها و فعالیت­های IT خواهد بود که با روشهای حل مسئله خلاق، ریشه­یابی خواهند گردید. گام آخرِ برنامه اندازه­گیری ارزشِ IT، تدوین و اجرای برنامه­ اصلاحی است. این مطالعه می­کوشد تا با بررسی    ارزش­های مختلفی که IT می­تواند برای سازمان به ارمغان آورد به ارائه چارچوبی بپردازد که قبل و بعد از اجرای پروژه­های IT به تخمین ارزش آتی یا ایجاد شده بپردازد. 


، ،
جلد 19، شماره 1 - ( 1-1387 )
چکیده

  موفقیت در محیط تجاری نیاز به مدیریت سیستم ارتباطات پیچیده دارد که در واقع این ارتباط تعیین‌کننده مدل توزیع بین عوامل لجستیک می‌باشد که به منظور رساندن مواد اولیه به مراکز تولیدی تا رسیدن به دست مشتری می باشد در این مقاله مدل بهینه توزیع لجستیک در شرایط وجود یک تولید‌کننده و چند انبار توزیع توسعه داده شده است در این مدل با در نظر گرفتن مسیر، وسیله حمل، حجم وسیله حمل و همچنین سایر هزینه‌های حمل بهترین مقدار برای حمل از مسیر و وسیله مورد نطر پیشنهاد شده است محدودیت‌های از قبیل ظرفیت و تعداد انبار توزیع،حجم وسیله حمل، در نظر گرفته شده است مثالی در این زمینه حل شده که با تغییر هزینه‌ها سعی در ایجاد بهترین جواب و بررسی نتایج به عمل آمده است.

 


، ،
جلد 19، شماره 1 - ( 1-1387 )
چکیده

  چیدمان قطعات مستطیل شکل در یک فضای مستطیل شکل، عنصر اصلی بسیاری از مسائل برش و چیدمان می­باشد. از آن جمله می­توان به مسائل برش، مسائل چیدمان صندوق و مسائل بارگیری پالت توزیع کننده اشاره کرد. مجموعه قطعاتی را در نظر بگیرید که هر یک دارای طول، عرض و ارزش وزنی مشخصی می باشند. همچنین یک فضای مستطیل شکل با طول و عرض مشخص، مورد نظر است. قرار است از مجموعه قطعات فوق، قطعاتی در فضای مستطیلی چیده شود به طوری که مجموعه ارزش وزنی قطعات چیده شده بیشینه باشد. برای دستیابی به الگوی دو بعدی فوق، روش جدیدی مبتنی بر رویکرد تولید ستون ارائه می­گردد. در روش فوق در هر حلقه از الگوریتم حل مساله، یک الگوی یک بعدی مبتنی بر قیمت­های سایه­ای تولید خواهد شد. مجموعه الگوهای یک بعدی در کنار هم، الگوی دو بعدی چیدمان را خلق می­کنند. در انتهای مقاله، طبق تحلیل صورت گرفته، روش فوق با سایر روشهای موجود با رویکرد برنامه ریزی ریاضی، مقایسه شده است.


  


، ، ،
جلد 19، شماره 1 - ( 1-1387 )
چکیده

  چیدمان قطعات مستطیل شکل در یک فضای مستطیل شکل، عنصر اصلی بسیاری از مسائل برش و چیدمان می­باشد. از آن جمله می­توان به مسائل برش، مسائل چیدمان صندوق و مسائل بارگیری پالت توزیع کننده اشاره کرد. مجموعه قطعاتی را در نظر بگیرید که هر یک دارای طول، عرض و ارزش وزنی مشخصی می باشند. همچنین یک فضای مستطیل شکل با طول و عرض مشخص، مورد نظر است. قرار است از مجموعه قطعات فوق، قطعاتی در فضای مستطیلی چیده شود به طوری که مجموعه ارزش وزنی قطعات چیده شده بیشینه باشد. برای دستیابی به الگوی دو بعدی فوق، روش جدیدی مبتنی بر رویکرد تولید ستون ارائه می­گردد. در روش فوق در هر حلقه از الگوریتم حل مساله، یک الگوی یک بعدی مبتنی بر قیمت­های سایه­ای تولید خواهد شد. مجموعه الگوهای یک بعدی در کنار هم، الگوی دو بعدی چیدمان را خلق می­کنند. در انتهای مقاله، طبق تحلیل صورت گرفته، روش فوق با سایر روشهای موجود با رویکرد برنامه ریزی ریاضی، مقایسه شده است.


  


، ،
جلد 19، شماره 1 - ( 1-1387 )
چکیده

 چکیده: چیدمان قطعات مستطیل شکل در یک فضای مستطیل شکل، عنصر اصلی بسیاری از مسائل برش و چیدمان می­باشد. از آن جمله می­توان به مسائل برش، مسائل چیدمان صندوق و مسائل بارگیری پالت توزیع کننده اشاره کرد. مجموعه قطعاتی را در نظر بگیرید که هر یک دارای طول، عرض و ارزش وزنی مشخصی می باشند. همچنین یک فضای مستطیل شکل با طول و عرض مشخص، مورد نظر است. قرار است از مجموعه قطعات فوق، قطعاتی در فضای مستطیلی چیده شود به طوری که مجموعه ارزش وزنی قطعات چیده شده بیشینه باشد. برای دستیابی به الگوی دو بعدی فوق، روش جدیدی مبتنی بر رویکرد تولید ستون ارائه می­گردد. در روش فوق در هر حلقه از الگوریتم حل مساله، یک الگوی یک بعدی مبتنی بر قیمت­های سایه­ای تولید خواهد شد. مجموعه الگوهای یک بعدی در کنار هم، الگوی دو بعدی چیدمان را خلق می­کنند. در انتهای مقاله، طبق تحلیل صورت گرفته، روش فوق با سایر روشهای موجود با رویکرد برنامه ریزی ریاضی، مقایسه شده است.


  


، ،
جلد 19، شماره 2 - ( 4-1387 )
چکیده

 بسیاری از خرابی‌ها و فروریزی‌های سازه‌ها در اثر زمین‌لرزه‌های شدید، ناشی از تغییرمکان بیش از حد بوجود آمده در طبقات، المان‌های سازه‌ای و غیرسازه‌ای می‌باشد. بنابراین یکی از اهداف بسیار مهم در طراحی مناسب لرزه‌ای سازه‌ها، تعیین جابجایی‌ها و تغییر‌مکان‌های نسبی واقعی غیرالاستیک بوجود آمده در سازه تحت اثر زمین‌لرزه‌های شدید می‌باشد. در آیین‌نامه‌های طراحی لرزه‌ای، ماکزیمم تغییرمکان نسبی غیرالاستیک سازه، با بزرگنمایی و افزایش تغییرمکان‌های نسبی حاصل از آنالیزهای الاستیک خطی و متناظر با سطح نیروهای طراحی لرزه‌ای، تخمین زده می‌شود. این بزرگنمایی توسط ضریبی به عنوان ضریب افزایش تغییرمکان انجام می‌شود.

  در این تحقیق، ضریب بزرگنمایی جابجایی و تغییرمکان نسبی طبقات دو سیستم قاب مفصلی با مهاربندهای هم‌مرکز و قاب مقاوم خمشی معمولی مورد ارزیابی قرار گرفته ‌است. در هر دو سیستم از چهار ساختمان 2، 4، 6 و 8 طبقه استفاده شده ‌است. هریک از قاب‌ها تحت تأثیر 7 رکورد از 4 زمین‌لرزه مختلف با خصوصیات لرزه‌ای متفاوت نظیر محتوای فرکانسی، حداکثر شتاب زمین و... قرار گرفته ‌ اند.

  در این تحقیق، ضریب بزرگنمایی تغییرمکان برای هر دو سیستم سازه‌ای مورد بررسی، بطور قابل‌ملاحظه‌ای بزرگتر از آنچه که در ویرایش دوم آیین‌نامه طرح لرزه‌ای 2800 ایران پیشنهاد شده ‌است، بدست آمده و ضریبی به عنوان ضریب افزایش تغییرمکان در مورد هر یک از سیستم‌های یاد شده، ارائه شده‌ است.

 

 


، ،
جلد 19، شماره 2 - ( 4-1387 )
چکیده

  عموما در طراحی سدهای برقابی و در سطح مهندسین مشاور برای تعیین پتانسیل برقابی یک مخزن، تحلیل بر اساس یک مدل شبیه‌سازی بهره برداری از مخزن سد بر مبنای اعتمادپذیری (RBS) با سیاست بهره‌برداری معلوم انجام می­شود. در این تحقیق هدف بررسی نقش بهینه‌سازی سیاست بهره‌برداری از مخزن به جای استفاده از یک سیاست معلوم و ثابت بر شاخصهای برقابی می‌باشد . به منظور ارزیابی نقش بهینه­سازی سیاست بهره­برداری از مخزن بر شاخصهای طراحی یک طرح برقابی یک مدل بهینه­سازی از نوع DP توسعه یافته است . با توجه به اینکه یک مدل بهینه­سازی کلاسیک قادر به لحاظ کردن قیدهای کنترل کننده معیار اعتمادپذیری به صورت صریح نمی­باشد و از طرف دیگر مدل RBS یک مدل بر مبنای اعتمادپذیری است، سنجش تاثیر سیاست بهره­برداری از طریق مقایسه دو مدل RBS و DP کلاسیک جز در حالت خاص سطح اعتمادپذیری 100 درصد ممکن نیست. بنابراین با انتخاب سیستم سد کارون 5 به عنوان مطالعه موردی در ابتدا مقایسه و تحلیل دو روش برای این حالت مرزی انجام گردیده و سپس مدل DP با افزودن یک عبارت پارامتریک جریمه به تابع هدف مدل به یک مدل برنامه ‌ ریزی اعتمادپذیری تعمیم یافته است. مقایسه نتایج مدل RBS و مدل بهینه­سازی DP در سطوح یکسان از اعتمادپذیری تامین نیاز انرژی نشان می­دهد که درصد بهبود نتایج ناشی از بهینه­سازی سیاست بهره­برداری با کاهش سطح اعتمادپذیری افزایش می­یابد. به عبارت دیگر هر چه سطح اعتمادپذیری تامین نیاز انرژی بالاتر باشد، پتانسیل بهبود در نتایج مدل شبیه‌سازی RBS ناشی از بهینه‌کردن سیاست بهره‌برداری کمتر خواهد بود.

 


،
جلد 19، شماره 2 - ( 4-1387 )
چکیده

در این‌ مقاله‌، رفتار غیرخطی‌ قاب‌های‌ خمشی‌ بتن‌آرمه‌ که‌ توسط‌ دیوار برشی‌ و بادبند فلزی‌ تقویت‌ شده‌اند، مورد بررسی‌ قرار می‌گیرد. استفاده‌ از دو سیستم‌ دیواربرشی‌ بتن‌آرمه‌ و بادبند فلزی ‌بطور همزمان‌ جهت‌ تقویت‌ ساختمانهای‌ بتن‌آرمه‌ موجود، ترکیبی‌ را ایجاد می‌کند که‌ ناشناخته‌ بوده‌ و بررسی‌ دقیق‌ رفتار اینگونه ‌ساختمانها مخصوصاً رفتار غیرخطی،‌ عملکرد اتصالات‌، اندرکنش‌ سه‌گانه ‌قاب‌خمشی‌، دیواربرشی‌ و بادبند فلزی‌ و تأثیرافزایش‌ مساحت‌ بادبندها در شکل‌پذیری ‌و سختی‌ کمک‌ زیادی‌ به‌ شناخت‌ دقیق‌تر اینگونه‌ سازه‌ها می‌ نماید. در این‌ مقاله‌ یک‌ سازه‌ بتن‌ آرمه‌ ده‌ طبقه‌ توسط‌ یک‌ برنامه ‌غیرخطی‌ المانهای‌ محدود در چهار مرحله‌ تحت‌ تأثیر نیروهای‌ قائم‌ و زلزله‌ تحلیل‌ شده ‌است‌. در مرحله‌ اول‌ قاب‌ خمشی‌تنها، در مرحله‌ دوم ‌قاب ‌و دیوار برشی‌، در مرحله‌ سوم‌ قاب‌ بهمراه‌ دیوار برشی‌ و بادبند فلزی‌ و در مرحله‌ چهارم‌ قاب‌ بهمراه‌ بادبند فلزی‌ مورد مطالعه‌ قرار گرفته‌ است‌. بررسی‌ نتایج‌ نشان‌ می­دهد به کمک آنالیز غیر خطی المان محدود می­توان با دقت خوبی رفتار سازه­های بتن آرمه را مورد مطالعه قرار داد. وجود دیوارهای‌ برشی‌، سختی‌ و مقاومت‌ سازه‌ را به‌ شدت‌ افزایش‌ داده‌ ولی‌ شکل‌ پذیری‌ آنراکاهش‌ می‌دهد. در مقایسه‌ با دیوار برشی، وجود بادبند اگرچه‌ تاثیر کمتری‌ بر روی‌ مقاومت‌ سازه‌ دارد ولی‌ شکل‌­پذیری ‌آنرا افزایش‌ می‌دهد. همچنین مشاهده می­شود وجود بادبند فلزی در یک قاب بتن آرمه شروع ترک خوردگی را به تاخیر انداخته و باعث کاهش تغییر مکان جانبی سازه تحت بارهای قبل از تسلیم می­گردد.

  


، ،
جلد 19، شماره 2 - ( 4-1387 )
چکیده

 در این تحقیق امکان استفاده از روش الگوریتم ژنتیک جهت طراحی بهینه شبکه­های فاضلاب مورد بررسی و تحقیق قرار گرفته است. مساله طراحی بهینه شبکه­های فاضلاب با استفاده از مجموعه متغیرهای طراحی متفاوتی حل و نتایج آن با یکدیگر مقایسه شده است. نتایج حاصل بیانگر برتری روشی است که در آن از شیب لوله­ها بعنوان متغیرهای تصمیم استفاده شده است. قابلیتهای مدلهای ارایه شده از طریق بکارگیری مدل در مورد دو مساله نمونه بررسی و نتایج آن با نتایج حاصل از روشهای برنامه ریزی ریاضی و برنامه ریزی پویا مقایسه شده است.

 


، ،
جلد 19، شماره 2 - ( 4-1387 )
چکیده

     با توجه به اصل ظرفیت طراحی در خصوص طراحی مقاوم سازه‌ها در برابر زلزله، آیین‌نامه زلزله ایران، ضریب کاهش مقاومت (ضریب رفتار) برای سازه‌های فولادی با سیستم­های مختلف بادبندی را یکسان در نظر گرفته است. این در حالی است که نوع سیستم مهاربند و نحوه شکل­پذیری اعضاء در این سیستم­ها با هم متفاوت می­باشد.

  در این تحقیق میزان شکل ‌پذیری سازه‌های فولادی با سیستم بادبندی با اشکال مختلف و نحوه رعایت اصل ظرفیت طراحی در خصوص این نوع سازه‌ها را مورد بررسی قرار داده است. بر این اساس سازه‌های مختلف از نظر تعداد طبقات و نوع مهاربندی­های مختلف بر اساس آیین ‌نامه ایران طراحی و تحت اثر رکوردهای واقعی زلزله، آنالیز دینامیکی غیرخطی شده‌اند. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می‌دهد که انواع مختلف سیستم بادبندی در میزان شکل ‌پذیری سازه‌ها تأثیر دارند و قرار دادن ضریب کاهش مقاومت یکسان برای سازه‌های با سیستم‌های متفاوت بادبندی صحیح به نظر نمی‌رسد. همچنین نتایج حاصل از آنالیز دینامیکی غیرخطی بر این موضوع تأکید دارد که ضوابط آیین‌نامه، اصل ظرفیت طراحی را تأمین نمی‌کند و بیشتر ستون ها در این نوع سازه‌ها در اثر کمانش از بین می‌روند و در نتیجه تحمل ظرفیت قابل انتظار را نداشته و از شکل‌پذیری مورد نظر برخوردار نیستند.

  در این تحقیق براساس روش پیشنهادی مؤلفین مدلها مجدداً طراحی وآنالیز گردیده‌اند. نتایج حاصله نشان می‌دهد که مدلهای پیشنهادی از شکل‌پذیری و ظرفیت بالاتری نسبت به مدل­های طراحی شده بر اساس آیین‌نامه برخوردارند.

  


، ،
جلد 19، شماره 2 - ( 4-1387 )
چکیده

در دو دهه اخیر میراگر جرمی متوازن به عنوان یکی از روشهای کنترل غیر فعال بر روی ساختمانهای بلند در برابر زلزله بکار رفته است. در این مقاله اثر سیستم میراگر جرمی بر روی رفتار لرزه‌ای ساختمانهای با اسکلت قاب خمشی با در نظر گرفتن صلبیت کف و نیز بر روی ساختمانهای متکی بر اسکلت با اتصالات مفصلی بهمراه بادبندهای ضربدری در وضعیتهای مختلف بررسی می‌گردد. در ادامه تاثیر میراگر در ارتفاعهای میانی سازه با قرار گرفتن آن روی بام مقایسه می‌شود و نیز یک قالب کلی برای محل قرار دادن میراگر در ارتفاع ارائه شده است. همچنین از سیستمهای با دو میراگر جرمی در دو جهت افقی عمود بر هم برای کاهش ارتعاشات در هنگام اعمال زلزله در دو جهت عمودی استفاده شده و مقایسه ‌ ای در مورد تفاوت رفتار میراگر تکی در یک راستا با دو میراگر در دو راستای عمود بر هم انجام می ‌ گردد. براساس نتایج بدست آمده، اصولا میراگر جرمی بعد از وقوع اولین ماکزیمم بار ورودی (یا شتاب) فعال شده و توان فرونشاندن حداکثرهای بعدی را داراست. همچنین نسبت جابجایی حداکثر سیستم با میراگر به حالت بدون میراگر تا حد زیادی به شکل رکورد زلزله ورودی وابسته است.

  



صفحه 1 از 19    
اولین
قبلی
1
...
 

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه بین المللی مهندسی صنایع و مدیریت تولید می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق