جستجو در مقالات منتشر شده


3 نتیجه برای برنامه‌ریزی تولید

Farid Khoshalhan، Ali Cheraghali Khani،
جلد 23، شماره 1 - ( 3-1391 )
چکیده

برنامه­ریزی تولید ادغامی گونه­ای از برنامه­ریزی میان­مدت در سیستم تولیدی می­باشد که برنامه تولید بهینه برای هر دوره از افق برنامه­ریزی را در بازه میان­مدت تعیین می­کند. هدف اصلی برنامه­ریزی تولید ادغامی مواجهه با نوسانات تقاضا در آینده نزدیک می­باشد. از سوی دیگر برنامه­ریزی نگهداری و تعمیرات به تعیین زمان مناسب انجام نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه در طول افق برنامه­ریزی به منظور جلوگیری از بروز خرابی در سیستم با هدف حداقل نمودن هزینه کل می­نماید. با توجه به اهمیت برنامه­ریزی تولید ادغامی در سیستم­های تولیدی از یک سو و اهمیت نگهداری و تعمیرات از سوی دیگر برای سیستم­های تولیدی، در سال­های اخیر مدل­های مختلفی به صورت مجزا برای برنامه­ریزی تولید ادغامی و برنامه­ریزی نگهداری و تعمیرات ارائه شده­ است. در این مقاله, مدل یکپارچه برنامه­ریزی تولید ادغامی با در نظر گرفتن زمان و هزینه نگهداری و تعمیرات ارائه شده است. در مدل پیشنهادی میزان تولید بهینه و زمان بهینه انجام نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه به صورت همزمان تعیین می­شوند. در انتها به منظور اعتبارسنجی مدل و بررسی تاثیر وارد نمودن نگهداری و تعمیرات در مدل برنامه­ریزی تولید ادغامی، با کمک یک مثال عددی نشان داده شده که با یکپارچه نمودن این دو مدل می توان میزان هزینه کل را به میزان قابل توجهی کاهش داد.


مهدی بیجاری، سهراب هاشمی نژاد،
جلد 25، شماره 1 - ( 3-1393 )
چکیده

در صنعت فولاد که حجم عظیمی از ثروت، نیروی کار و انرژی مورد استفاده است،کوچکترین بهبود در برنامه‌ریزی می‌تواند اثرات چشمگیری در کاهش هزینه‌ها، کاهش مصرف انرژی، کاهش زمان تولید و زمان تحویل و افزایش رضایت مشتریان داشته باشد. در این تحقیق یک مدل برنامه‌ریزی ریاضی MIP جهت زمان‌بندی سفارشات بر روی ماشین‌ها در ناحیه نورد سرد ارائه ‌شده است. برای شرایطی که حجم متغیرهای مسئله بسیار زیاد است و رایانه قادر به دادن جواب بهینه در زمان قابل قبول نیست، پس از بدست آمدن جواب اولیه حاصل از مدل، یکسری محدودیت به مدل اضافه شده و مدل مجدداً اجرا می‌شود. داده‌های واقعی ناحیه نورد سرد مجتمع فولاد مبارکه توسط این مدل در دو مرحله، بدون محدودیت صفر و یک و با محدودیت صفر و یک در برخی نقاط و اضافه کردن محدودیت‌های دیگر، با استفاده از نرم افزار GAMS حل شده و خروجی مورد نظر، یعنی میزان تولید هر محصول روی هر ماشین به تفکیک روز در افق زمانی سه ماهه بدست آمده است. در انتها با مقایسه مقادیر تولید شده واقعی با برنامه خروجی حاصل شده از مدل، کاهش قابل توجهی در حجم سفارشات به تأخیر افتاده و ظرفیت استفاده نشده ماشین‌ها نشان داده می‌شود.
مهدی کرباسیان، علی مظاهری، سید مجتبی سجادی، هادی شیرویه زاد، سعید عابدی،
جلد 25، شماره 2 - ( 6-1393 )
چکیده

امروزه سیر تحولات پرشتاب جهانی، سازمان‌ها را بر آن داشته تا برای غلبه بر شرایط نامطمئن پیرامون خود به تحقیق در مدیریت زنجیره تأمین بپردازند، زیرا تمامی فعالیت‌های سازمان را به منظور تولید محصولات و ارائه خدمات مورد نیاز مشتریان تحت تأثیر قرار می‌دهد به گونه‌ای که تأمین‌کنندگان بایستی قطعات و مواد را با بهترین کیفیت و کمترین هزینه تولید نمایند و تولیدکنندگان و توزیع کنندگان محصولات نیز باید رابطه نزدیکی با سیاست‌های توسعه بازار داشته باشند. در این مقاله بهینه‌سازی و ارتقای زنجیره تأمین متشکل از چند تأمین‌کننده، چند تولیدکننده، چند مرکز توزیع، و چندین مرکز مشتری در حالت چند دوره‌ای و با وجود چند محصول و چند سناریو درنظر گرفته شده است. فرمول‌بندی مسئله مدل‌های ارائه شده در گذشته را توسعه می‌دهد تا بسیاری از ویژگی‌های دیگر زنجیره تأمین به‌منظور ارائه مدلی واقع‌ بینانه‌تر را دربرگیرد، به همین منظور برنامه‌ریزی تولید یکپارچه تحت شرایط عدم قطعیت درنظر گرفته شده و یک مدل تصادفی دو مرحله‌ای ایجاد شده است. در ادامه یک مدل تصادفی چند هدفه معرفی می‌شود که از مقیاس شش سیگما به‌منظور حداقل‌سازی عیوب مواد اولیه استفاده می‌شود، همچنین با استفاده از کمینه‌سازی کمبودها و بیشینه‌سازی حداقل میزان ارضای تقاضا، مدل سعی در ایجاد رضایت برای مشتری دارد، ازسوی دیگر توانایی درنظر گرفتن و مهارکردن ریسک مالی مربوط به گزینه‌های مختلف طراحی، در مدل ایجاد شده است و درنهایت هدف مسئله یعنی بررسی عملکرد زنجیره تأمین، بادرنظر گرفتن سود در سرتاسر دوره‌های زمانی و در سناریوهای گوناگون ارزیابی شده است، نتیجه کار یک مجموعه جواب بهینه پارتو است که می‌تواند در تصمیم‌گیری به‌کار گرفته شود.

صفحه 1 از 1     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه بین المللی مهندسی صنایع و مدیریت تولید می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق