جستجو در مقالات منتشر شده


22 نتیجه برای شبیه سازی

، ، ،
جلد 19، شماره 3 - ( 7-1387 )
چکیده

  چکیده: هدف از این مطالعه بررسی رفتار گذرای یک پیل سوختی اکسید جامد لوله­ای با تغییر ناگهانی بار الکتریکی خارجی، با استفاده از مدلسازی عددی پیل می­باشد. مدل ارائه شده برای شبیه سازی رفتار گذرای پیل معادلات گذرای جریان، انرژی، بقای اجزای شیمیایی و همچنین معادلات الکتریکی را در یک تک سلول پیل اکسید جامد لوله­ای حل کرده و پاسخ زمانی پارامترهای خروجی پیل را با تغییر بار الکتریکی به صورت تغییر پله­ای جریان الکتریکی محاسبه می­کند. برای شبیه سازی رفتار گذرای پیل ابتدا یک شرایط عملکرد دائم به عنوان شرط اولیه در نظر گرفته شده و سپس با تغییر بار الکتریکی، تغییر زمانی پارامترهای خروجی تا رسیدن به حالت دائم جدید بررسی می­شود. نتایج حاصل به طور کلی نشان می دهد که افزایش پله­ای جریان الکتریکی باعث کاهش ولتاژ پیل در طول زمان حدود 700 ثانیه برای رسیدن به حالت دائم جدید خواهد شد.


، ،
جلد 19، شماره 4 - ( 10-1387 )
چکیده

در این مقاله، مساله پوشش مجموعه چند هدفه مورد نظر، یکی از مدل­های مسائل مکان­یابی- تخصیص بوده که هدف آن کمینه سازی هزینه استقرار تسهیلات و افزایش تامین فرکانس تقاضا در ساختار مورد نظر می­باشد بطوریکه، هر مشتری (منطقه) حداقل تحت پوشش یک تسهیل قرار گیرد. این مساله به دلیل پیچیدگی­های محاسباتی در زمره خانواده مسائل NP-Hard قرارگرفته و حل آن از راه­های معمول و دقیقی همچون: روش وزن دهی، روش حدی، روش GP، روش LP متریک و ... با توجه به ابعاد بالای مساله، زمان بر و غیرکارا می­باشد. در این مقاله، الگوریتم شبیه سازی تبرید به عنوان یکی از الگوریتم­های فوق ابتکاری کارا که مبتنی بر جستجوی همسایگی در فضای جواب و پذیرش جواب­های احتمالی و نا مرغوب (جهت فرار از دام بهینه محلی و دستیابی به جواب بهتر) در حل مساله MOSCP می­باشد، مورد استفاده قرار گرفته است. در ادامه نحوه کارکرد الگوریتم پیشنهادی ارائه و روائی و پایائی آن از طریق حل تعداد متنابهی از مسائل مختلف نشان داده شده است. نتایج حاصله حاکی از آن است که الگوریتم پیشنهادی از کارائی بالائی برخوردار بوده که فادر است در مدت زمان کوتاهی حل مناسبی برای مساله ارائه نماید.


، ، ،
جلد 21، شماره 2 - ( 4-1389 )
چکیده

در 15 سال اخیر، مدل های متعددی برای پیش بینی با استفاده از سری‌های زمانی فازی توسط محققین ایجاد شده اند. با توجه به ادبیات موضوع می توان دریافت که یکی از مسائل مهم در این مدل ها نحوه ی تعیین بازه ها ی فازی برای تبیین مدل و انجام پیش بینی است،لذا تحقیقات متعددی در این زمینه برای تعیین بازه های مناسب و افزایش دقت مدلهای پیش بینی انجام شده است؛ در این تحقیق مدلی جدید با استفاده از ترکیب الگوریتم تبرید و سری های زمانی فازی جهت پیش بینی داده ها معرفی شده است. و این مدل برروی داده‌های بازار ارز فارکس اجرا شد و در نهایت جهت مقایسه‌ی نتایج مدل ارائه شده و مدل‌های پیشین، مدل را برروی داده‌های پذیرش دانشگاه الاباما که به عنوان مرجع مقایسه ی اینگونه مدل‌ها می باشد تست گردید و نتایج حاصله، بیانگر برتری مدل پیشنهادی نسبت به سایر مدلهای موجود در ادبیات موضوع می باشد


، ،
جلد 21، شماره 3 - ( 7-1389 )
چکیده

خوشه­بندی ظرفیت­دار یکی از مسائلی است که از کاربرد گسترده‌ای در داده کاوی برخوردار است. این مساله به دنبال افراز یک مجموعه n تایی از عناصر به p خوشه ظرفیت­دار است به طوری که تمامی اعضای یک خوشه به نقطه­ای که به عنوان مرکز ثقل آن خوشه تعیین می­شود، تخصیص یابند. هدف از این مساله کمینه کردن عدم تشابه تمامی نقاط یک خوشه از مرکز ثقل خوشه با رعایت محدودیت ظرفیت در هر خوشه است، به طوری که هر عنصر تنها به یک خوشه تخصیص یابد. در این مقاله دو روش حل متفاوت جهت حل مساله خوشه‏بندی ظرفیت‏دار ارائه شده است. روش نخست یک روش حل فرا ابتکاری مبتنی بر شبیه‏سازی تبریدی است که در سازوکار جستجوی جواب از ساختارهای مختلف همسایگی استفاده می­کند. روش دوم مبتنی بر الگوریتم ژنتیک است که در آن از یک رویه ابتکاری جستجوی محلی استفاده شده است. روش­های ارائه شده با استفاده از مسائل نمونه­ای مختلف مورد آزمون قرار گرفته اند. نتایج محاسباتی حاکی از کارایی و توانمندی روش­های حل پیشنهادی است


، ،
جلد 22، شماره 2 - ( 6-1390 )
چکیده

 

  بندر

  شبیه سازی

  توان عملیاتی

  تصمیم گیری های چند معیاره

 

تخصیص تجهیزات به عملیات مختلف همواره یکی از دغدغه های مدیران بنادر بوده است. در این مقاله سعی شده است تا با ارائه یک متدولوژی، تخصیص تجهیزات و ترکیب مطلوب طرح های بهبود دهنده به عملیات تخلیه و بارگیری در بنادر انجام شود. متدولوژی پیشنهادی به منظور تجزیه و تحلیل سیستم، از شبیه سازی و ابزارهای تصمیم گیری چند معیاره بهره گرفته است. این متدولوژی مشتمل بر 4 گزینه کلی و 4 شاخص تصمیم گیری جهت رتبه بندی می باشد. 4 گزینه کلی عبارتند از: اسکله، گنتری کرین، ترانستینر و ریچ استاکر. همچنین 4 شاخص تصمیم گیری عبارتند از هزینه، عمر مفید، مدت زمان تحویل و حجم تخلیه و بارگیری سالیانه. جهت بررسی جنبه های کارکردی متدولوژی پیشنهادی در این مطالعه، بندر شهید رجایی به عنوان مطالعه موردی در این تحقیق انتخاب و متدولوژی حاضر در مورد آن به کار گرفته شده و بهترین گزینه تعیین شد .


دکتری یحیی زارع مهرجردی، محسن شاه محمدی، لیلا امامی میبدی،
جلد 23، شماره 4 - ( 12-1391 )
چکیده

مهمترین مسئله مطرح برای سرمایه گذاران به خصوص در آغاز فعالیت اقتصادی، مسئله نحوه تخصیص سرمایه به یک یا چند گزینه مختلف سرمایه گذاری است تا ضمن داشتن حداکثر بازده، حداقل ریسک را متحمل شوند. این موضوع در ادبیات اقتصادی به عنوان مسئله انتخاب پرتفولیو مطرح است. این مقاله بر آن است که به ارائه روشی کارا به منظور پشتیبانی از فرد تصمیم گیرنده در انتخاب پرتفولیو مناسب جهت سرمایه گذاری بپردازد. در این مطالعه، انتخاب پرتفولیو مبنی بر مدل میانگین- واریانس- چولگی در نظر گرفته می شود که به منظور تطبیق هر چه بیشتر مدل با دنیای واقعی، بازده های سهام به صورت متغیرهای فازی فرض شده اند. در این مقاله به منظورحل مدل یک الگوریتم هوشمند ترکیبی جهت رسیدن به جوابی بهینه / نزدیک به بهینه ارائه شده است. در روش ارائه شده، از الگوریتم ژنتیک به منظور جستجوی پرتفولیو و از شبکه عصبی مصنوعی آموزش داده شده با شبیه سازی فازی جهت تخمین بازده و ریسک پرتفولیو استفاده می شود. در این الگوریتم به جهت استفاده از شبکه عصبی مصنوعی در تخمین مقادیر، زمان محاسبات به طور قابل ملاحظه ای در مقایسه با استفاده مستقیم از شبیه سازی فازی کاهش یافته است. همچنین در انتها با ارائه چند مثال عددی کارایی الگوریتم پیشنهادی در مقایسه با چند الگوریتم ترکیبی دیگر سنجیده شده است
فرید رادمهر، ناصر شمس قارنه،
جلد 24، شماره 1 - ( 3-1392 )
چکیده

در سالیان اخیر تحقیقات گسترده ای برروی مدل ها ی سری زمانی فازی انجام شده است و همواره تعیین اندازه و چیدمان بازه های مجموعه های فازی جزو اصلی ترین مسائل تحقیقاتی در این زمینه بوده است. که در این زمینه تحقیقات متنوعی انجام شده است اما نتایج حاصله تا کنون راضی کننده نیست. لذا در این تحقیق با استفاده از الگوریتم شبیه سازی تبرید و سه عملگر جدید طراحی شده سعی در برطرف نمودن ایرادات مطالعات قبلی برای تعیین بازه های مناسب شده است. گفتنی است که در این بخش روش تاگوچی به عنوان ابزاری برای تعیین مقادیر بهینه ی پارامترها و فاکتورهای مدل مورد استفاده قرار گرفته است. به جهت مقایسه، مدل پیشنهادی (SAFTS( را بر داده های دانشگاه آلاباما اجرا نموده که نتایج بدست آمده حاکی از برتری مدل نسبت به مدل های موجود است و در نهایت به عنوان یک مورد کاربردی، مدل پیشنهادی برروی شاخص بازار بورس تهران اجرا شد و نتایج آن تحلیل گردید.


حمیدرضا فیلی، مهدی کریمی نسب، حمیدرضا حداد، محمد حسین بابایی،
جلد 24، شماره 2 - ( 6-1392 )
چکیده

در این مقاله به بررسی مسئله زمان بندی دسته ای در حالت ماشین های موازی چند کاره پرداخته می شود. بر اساس تحیقات ارایه شده در ادبیات موضوع، تحویل دسته ای اقلام تولید شده باعث سرعت بخشیدن به فرآیند تولید و کاهش هزینه های حمل و نقل می گردد. از این رو دسته بندی کالاهای تولید شده در زمره مهم ترین مباحث مورد بررسی در زمانبندی تولید بوده است. از طرف دیگر زمان های پردازش دسته ها و اقلام معمولا ثابت در نظر گرفته شده اند که به طبع در دنیای واقعی فرض معقولی نیست. در این مقاله برای مسئله یاد شده با فرض این که زمان پردازش هر دسته تابعی از اندازه آن دسته می باشد، یک مدل ریاضی ارایه می گردد که هدف آن یافتن اندازه مناسب هر کدام از دسته ها و کمینه کردن بیشینه زمان تکمیل تولید روی ماشین هاست. از آن جایی که مدل ارایه شده دارای پیچیدگی بسیار زیادی است، جهت حل آن از دو روش فراابتکاری الگوریتم ژنتیک و شبیه سازی تبرید استفاده گردیده و عملکرد آن ها با یکدیگر مورد مقایسه قرار گرفته است.
وحید کاکاوند، رضا برادران کاظم زاده،
جلد 24، شماره 3 - ( 9-1392 )
چکیده

همانطوری که دانش یک قدرت است، اطلاعات نیز در زنجیره های تامین یک قدرت است. اطلاعات، تصمیم گیرندگان را برای پیشروی در رقابت، مجهز و قدرتمند میسازد، قدرتمند برای راه اندازی یک کسب و کار به صورت یکنواخت و کارا، و قدرتمند برای موفق شدن در یک محیط رقابتی بسیار پیچیده. اطلاعات یک نقش کلیدی در مدیریت زنجیره تامین بازی میکند. اینکه چگونه ترکیب های مختلفی از اشتراک اطلاعات بر اساس جهت جریان اطلاعات می تواند روی عملکرد تاثیر بگذارد هنوز درک نشده است. این مطالعه سناریوی های مختلف اشتراک اطلاعات را طراحی می کند تا عملکرد زنجیره تامین را از طریق یک مدل شبیه سازی تجزیه و تحلیل کند. ما کارا ترین سناریوی را شناسایی کرده ایم و کارایی هر سناریوی اشتراک اطلاعات را نیز تخمین زده ایم. نتایج این تحقیق نشان می دهد که اشتراک اطلاعات دوطرفه بسیار کارا تر از سایر سناریوی ها، عمل می کند و همچنین اشتراک اطلاعات تقاضا از اشتراک اطلاعات تامین با ارزش تر می باشد. ضمناً، با استفاده از طراحی آزمایشها، تاثیر پارامترهای فرایند تقاضا بروی سود حاصل از اشتراک اطلاعات بررسی شد که نتایج نشان داد ضریب همبستگی بین تقاضا در این دوره و دوره قبل بیشترین تاثیر مثبت و واریانس جمله خطا در فرایند تقاضا، بیشترین تاثیر منفی را روی سود حاصل از اشتراک اطلاعات دوطرفه دارد.


میرمهدی سید اصفهانی، مجتبی حاجیان حیدری، سعید جابری،
جلد 24، شماره 4 - ( 11-1392 )
چکیده

در دهه‌های اخیر قابلیت اطمینان به عنوان یکی از ویژگی‌های طراحی محصولات در بسیاری از صنایع از جمله صنایع دفاعی و هوافضا کاربردهای بسیاری پیدا کرده و به شدت مورد توجه واقع شده است. هدف اصلی در مهندسی قابلیت اطمینان بهبود عملکرد سیستم در طول زمان می‌باشد. استفاده از سیستم‌های با قطعات مازاد یکی از راه‌های بهبود قابلیت اطمینان است که معمولاً در این نوع سیستم‌ها، دسترسی به اطلاعات دقیق جهت تعیین تعداد بهینه قطعات مازاد همیشه به راحتی امکان پذیر نیست. به همین منظور برای ارزیابی و تجزیه و تحلیل سیستم از منطق فازی استفاده می-شود. در این مقاله یک مدل ریاضی برای تخصیص بهینه تعداد اجزای مازاد هر مرحله از یک سیستم چند مرحله‌ای با ساختارهای سری-موازی، k-از-n و جانشینی با هدف حداکثرسازی قابلیت اطمینان سیستم و با توجه به محدودیت‌های وزن و هزینه سیستم ارائه شده که در این مدل قابلیت اطمینان، وزن و هزینه اجزا و نیز وزن و هزینه سیستم، فازی در نظر گرفته شده است. در انتها یک مثال عددی با در نظر گرفتن اعداد فازی مثلثی و ذوزنقه‌ای و با استفاده از روش‌های غیرفازی کردن مختلف، بیان شده و مقادیر متغیرها به وسیله الگوریتم فراابتکاری شبیه سازی تبرید محاسبه شده و نتایج ارائه گردیده‌اند. نتایج نشان دادند که ساختار جانشینی، قابلیت اطمینان بالاتری برای سیستم به وجود می‌آورد.
فرید صفایی نیک، محمد صابر فلاح نژاد، یحیی زارع مهرجردی،
جلد 25، شماره 1 - ( 3-1393 )
چکیده

در هر سازمانی، مدیریت برای نیل به اهداف خود به دنبال استقرار سیستم‌هایی می‌باشد تا فضای مناسب برای ارائه خدمت را فراهم نماید. از جمله مراکز ارائه کننده خدمات که در سال‌های اخیر مورد توجه واقع شده‌اند، مراکز تلفن گویا می‌باشند. روند توسعه و گسترش صنعت تلفن گویا به سمت پیچیده شدن این سیستم‌ها پیش می‌رود؛ لذا، مدیریت این سیستم‌ها و طراحی آن‌ها بسیار سخت و دشوار گشته است. هدف نوشتار حاضر، ارزیابی سیستم‌های تلفن گویا می‌باشد. در این راستا با پی بردن به مهم‌ترین مشکل در واحد‌های تلفن گویا، مدل شبیه سازی این سیستم طراحی شده و سپس اعتبار این مدل از لحاظ تطابق با واقعیت بررسی می‌شود. در نهایت به منظور ارائه راهکار‌هایی در جهت بهبود عملکرد سیستم موجود، با استفاده از طراحی آزمایش‌ها، سناریوهای پیشنهادی را شبیه سازی نموده و مدل بهبود یافته معرفی می‌شود.
مقصود امیری، علی محتشمی ،
جلد 25، شماره 2 - ( 6-1393 )
چکیده

این مقاله به معرفی یک متدولوژی جهت بهینه سازی نرخ تولید پرداخته و جهت این امر بر رویکرد تعیین بهینه موجودی های بافر تمرکز می کند. موجودی های بافر، موجودی هایی از قطعات نیمه ساخته بین ایستگاه های تولیدی به شمار می روند که ظرفیت آنها در طراحی خطوط تولید از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده و تأثیر بسزایی بر نرخ تولید خط می گذارند. در این متدولوژی با کنار گذاشتن بسیاری از فرضیات ساده کننده، فرض می شود که تمامی زمان های ورود قطعات به سیستم، مدت زمان های خدمت دهی ماشین آلات، زمان بین خرابی ماشین ها، زمان لازم برای تعمیر ماشین ها می تواند غیر قطعی بوده و از توابع توزیع عمومی تبعیت کند (نه فقط تابع توزیع نمایی). جهت تعیین بهینه ظرفیت بافر ها، خط تولید به عنوان یک شبکه صف در نظر گرفته شده و با استفاده از متدولوژی سطح پاسخ، شبیه سازی کامپیوتری، الگوریتم ژنتیک و روش های تصمیم گیری چند هدفه، ظرفیت بهینه بافر ها تعیین می شود.
امیر سامان خیرخواه ، محمد روحانی نژاد، پرویز فتاحی،
جلد 25، شماره 3 - ( 9-1393 )
چکیده

در این مقاله مسأله بهینه سازی همزمان اندازه انباشته و زمانبندی در محیط تولید کارگاهی انعطاف پذیر با محدودیت ظرفیت ماشین ها بررسی شده است. بدلیل ماهیت محیط تولید کارگاهی انعطاف پذیر مسأله دارای ساختار چند مرحله ای و چند ماشینی بوده و هدف از آن تعیین برنامه تولید بهینه به نحوی است که هزینه های سیستم شامل هزینه های تولید، نگهداری، راه اندازی و اضافه کاری کمینه گردد. ابتدا یک مدل برنامه ریزی ترکیبی عدد صحیح جدید در قالب مدل ظرف زمانی بزرگ تعیین اندازه انباشته و زمانبندی جامع (GLSP) برای مسأله ارائه و با توجه به اینکه مسأله قویاً  NP-hard  است یک روش فراابتکاری مبتنی بر ترکیب الگوریتم ژنتیک با الگوریتم بهینه سازی توده ذرات برای حل آن پیشنهاد شده است. همچنین از آنجایی که ثابت شده است پیدا کردن یک جواب شدنی در مسأله تعیین اندازه انباشته با ظرفیت محدود منابع و داشتن زمان راه اندازی  NP-hardاست به دلیل جلوگیری از صرف بخش زیادی از فرآیند جستجوی جواب بهینه به جستجو در نقاط نشدنی فضای مسأله یک روش ابتکاری موثر و کارآمد بنام رویه انتقال ارائه شده است. این رویه در نتیجه یک جستجوی همسایگی به هدایت فرآیند کاوش به نقاط شدنی مسأله کمک می نماید. نهایتاً نتایج محاسباتی کارایی روش حل پیشنهادی را نمایش می دهد.
اسماعیل مهدی‌زاده، علی معلمیان، وحید حاجی‌پور،
جلد 25، شماره 4 - ( 12-1393 )
چکیده

مساله زمان بندی پروژه بیانگر تخصیص زمان آغاز فعالیت‌های یک پروژه برای رسیدن به یک هدف معین می‌باشد. این هدف ممکن است مربوط به جنبه‌های مالی، زمانی، کیفی و یا دیگر جنبه‌های پروژه باشد. هنگامی که جنبه-های مالی پروژه مد نظر قرار داده شوند، یکی از بهترین معیارهای ارزیابی زمان بندی، ارزیابی ارزش خالص فعلی پروژه است. در مواردی که در پروژه‌ها با جریان‌های نقدی سنگین در مدت زمان قابل توجه روبرو هستیم، ارزش خالص فعلی اهمیت بیشتری پیدا می کند. لذا یک مدل مؤثر برای مساله تخصیص منابع محدود باید شامل معیاری با لحاظ کردن زمان و هزینه باشد. از طرف دیگر ماهیت غیر قطعی فعالیت‌ها در پروژه سبب می شود که مدل‌های قطعی پاسخگوی بسیاری از پروژه‌های عملی نباشد. از این رو، ما در مدل ارایه شده در این مقاله پارامترهای زمانی فعالیت‌ها به صورت اعداد فازی در نظر گرفته شده و مدلسازی صورت گرفته است که مساله تحت عنوان زمان بندی پروژه با محدودیت منابع با جریان‌های نقدی تنزیل یافته تحت شرایط فازی (F-RCPSPDCF) نامگذاری شده است. جهت حل مدل پیشنهادی یک الگوریتم فراابتکاری نوین با الهام از تئوری ارتعاشات به نام الگوریتم بهینه سازی میرایی ارتعاش (VDO) ارایه شده است. در این راستا، جهت تولید برنامه زمان بندی، روش زمان بندی دوسویه و ساختار نمایش لیست فعالیت‌ها به کار گرفته شده است. در نهایت کارایی الگوریتم ارایه شده با استفاده از مسائل استاندارد تولید شده توسط نرم افزار Pro-gen در مقایسه با الگوریتم شبیه سازی تبرید ارائه و مورد تجزیه و تحلیل شده است. تحلیل نتایج بیانگر کارایی الگوریتم ارائه شده جهت حل مدل پیشنهادی را با افزایش ابعاد مسائل نشان میدهد.


آقای حسین اکبری پور، آقای علی سلماس نیا، دکتر رضا برادران کاظم زاده، دکتر الیپس مسیحی،
جلد 26، شماره 2 - ( 6-1394 )
چکیده

مساله مکان­یابی و طراحی شبکه تسهیلات هاب به صورت گسترده­ای در تئوری مکان­یابی مورد بررسی قرار گرفته است. این مساله معمولاً با تصمیم­گیری همزمان در مورد تعداد بهینه تسهیلات هاب، مکان­ آن‌ها و تخصیص گره های غیر­هاب همراه است. در این مقاله، یک هیوریستیک جدید و مقاوم در چارچوپ الگوریتم ترکیبی ژنتیک - تبرید شبیه­سازی شده (GA-SA) به منظور حل مساله مکان­یابی تسهیلات هاب با تخصیص یگانه و ظرفیت نامحدود توسعه داده شده است. در هیوریستیک ارائه شده، از الگوریتم ژنتیک در جهت تشکیل تعدادی از راه­حل­‌های آغازین متنوع استفاده می­شود و در ادامه الگوریتم تبرید شبیه­سازی شده به منظور بهبود هر دو بردار مکان و تخصیص مساله به کار گرفته می­شود. از آنجایی که عملکرد الگوریتم‌های هیوریستیک به شدت تحت تاثیر مقادیر پارامترهای آنها است، یک رویکرد تنظیم پارامتر مقاوم مبتنی بر طراحی آزمایش­ها پیشنهاد شده است که علاوه بر بهبود و حفظ توانایی الگوریتم در دستیابی به جواب مناسب، زمان اجرای الگوریتم را به طور قابل ملاحظه‌‌ای کاهش می‌دهد. در راستای تبیین کارایی الگوریتم توسعه داده شده، نتایج به دست آمده از اجرای الگوریتم بر روی مجموعه داده­های استاندارد CAB و AP با نتایج بهترین الگوریتم­های موجود در ادبیات مورد مقایسه قرار گرفت. این نتایج بیان می­دارند که الگوریتم ترکیبی ارائه شده علاوه بر سرعت محاسباتی بالاتر نسبت به سایر الگوریتم­ها، در دستیابی به پاسخ­های بهینه و یا نزدیک به بهینه موفق است. 


احمد نورنگ، حمزه دانش پایه، حسینعلی حسن پور،
جلد 26، شماره 3 - ( 9-1394 )
چکیده

این مقاله، مساله زمان‌بندی پروژه تحت محدودیت منابع (RCPSP) را در بخشی از پروژه پارس جنوبی در دنیای واقعی برسی می‌کند. با توجه به اینکه در پروژه‌های احداث در دنیای واقعی و ویژه بودن آنها، اکثر فعالیت‌ها جدید بوده و با عدم قطعیت در زمان انجام این فعالیت‌ها مواجه هستیم که منجر به تغییرات زیادی در زمان اتمام پروژه می‌شوند در این تحقیق برای نمایش عدم قطعیت مدت فعالیت‌ها، از اعداد فازی استفاده شده است. به دلیل NP-hard بودن مساله RCPS، یک روش بهینه‌سازی ترکیبی بر مبنای الگوریتم شبیه‌سازی تبرید و الگوریتم ژنتیک برای حل مساله زمان‌بندی پروژه تحت محدودیت منابع در شرایط عدم قطعیت زمان فعالیت‌ها ارائه می‌شود برنامه تولید زمان‌بندی به‌کار رفته در الگوریتم ترکیبی پیشنهادی، روش تولید زمان‌بندی موازی فازی می‌باشد. الگوریتم پیشنهادی، حداقل زمان تکمیل پروژه را با در نظر گرفتن محدودیت منابع تجدیدپذیر و محدودیت روابط پیشنیازی فعالیت‌ها تولید می‌کند و این قابلیت را دارد که دقیقا با اعداد فازی اجرا شده و جزئیات پروژه شامل زمان شروع، زمان پایان فعالیت‌ها و زمان تکمیل پروژه را به‌صورت اعداد فازی ارائه ‌کند. در نهایت اعتبارسنجی الگوریتم مورد سنجش قرار خواهد گرفت و نشان می‌دهیم الگوریتم پیشنهادی، الگوریتمی کارا بوده و بسادگی قابل استفاده توسط مدیران و برنامه‌ریزان پروژه در پروژه‌های واقعی می‌باشد.


مهندس مصطفی جنتی پور، دکتر بابک شیرازی، دکتر ایرج مهدوی،
جلد 27، شماره 1 - ( 3-1395 )
چکیده

در اکثر مطالعات زمانبندی جریان کارگاهی، ظرفیت بافر بین ماشین ها، بینهایت و زمان های پردازش به صورت قطعی و ثابت در نظر گرفته شده، که این امر موجب تفاوت چشمگیری بین مسایل تئوریک و محیط واقعی تولید می گردد. در این مطالعه، مسئله ی زمانبندی جریان کارگاهی با فرض محدودیت بافر و امکان بلوکه شدن ماشین ها مورد توجه قرار گرفته است. همچنین، کارها زوال پذیر فرض شده و زمان های پردازش، متغیر و تابعی خطی از زمان آغاز عملیات در نظر گرفته شده است. این مسئله در فضای عدم قطعیت بررسی شده و برای توصیف این فضا از تئوری فازی استفاده شده است. تابع هدف دو معیاره ی مورد نظر، کمینه سازی مجموع وزنی زودکردها و دیرکردها است، که این مسئله در دسته ی مسایل پیچیده ی تولید بهنگام جای می گیرد. برای این مسئله ، یک مدل ریاضی غیرخطی فازی ارائه شده و برای حل آن، رویکرد یکپارچه ی شبیه سازی فازی و الگوریتم ژنتیک پیشنهاد شده است. در نهایت بمنظور ارزیابی عملکرد رویکرد یکپارچه ی پیشنهادی، به حل مسایل نمونه عددی در اندازه های مختلف پرداخته شده است. کیفیت حل و زمان محاسباتی، حاکی از کارایی بسیارخوب رویکرد پیشنهادی است.


سهند مفرنگ بالانی، محمد حسینی، پرویز فتاحی،
جلد 27، شماره 1 - ( 3-1395 )
چکیده

جریان محموله یکی از تکنیک‌های برنامه‌ریزی تولید است که به‌طور موثری به سرعت جریان مواد بین ماشین‌ها می‌افزاید و در نتیجه دوره ساخت را کوتاه می‌سازد. جریان محموله شامل تقسیم یک محموله(دسته) تولیدی از کارها به زیرمحموله‌های با اندازه کوچکتر و سپس درنظرگیری روی هم‌افتادگی در حین پردازش آنها است. این تحقیق به مساله زمانبندی تولید کارگاهی انعطاف‌پذیرکه حالت توسعه یافته ای از زمانبندی تولید کارگاهی است با در نظر گرفتن جریان محموله و تابع هدف حداکثر زمان تکمیل می‌پردازد. برای حل مساله یک الگوریتم فراابتکاری بر مبنای ترکیب الگوریتم‌های جستجوی هارمونی و شبیه‌سازی تبرید پیشنهاد شده است. مثال‌های عددی به‌منظور نشان دادن تاثیر جریان محموله روی دوره ساخت آورده شده‌ و همچنین کارایی الگوریتم پیشنهادی ارزیابی شده که کارایی آن را نشان می‌دهد.


دکتر یحیی زارع مهرجردی، محمد صابر فلاح نژاد، امیرحسین ناجی مقدم،
جلد 27، شماره 3 - ( 9-1395 )
چکیده

چکیده : پیشرفت‌های صنعت خودروسازی، شرایط رقابتی را برای شرکت‌های خودروساز فراهم کرده است، لذا رقابتی-تر شدن بازارها، فروپاشی مرزهای تجاری، جهانی شدن اقتصاد و در نهایت افزایش سطح توقعات و الزامات مشتریان، موجب افزایش توجه به تکنولوژی‌های نوین گردید. شناسه‌فرکانس‌رادیویی یک تکنولوژی رو به رشد در سطح دنیا است که هرروزه کاربردهای جدیدی از آن در فرایندهای مختلف از جمله زنجیره تأمین، تعریف‌شده و بکار گرفته می‌شود. استفاده از تکنولوژی شناسه-فرکانس‌رادیویی با اتوماسیون فرایندهای کاری(هوش تجاری) در مدیریت زنجیره تأمین، هزینه فعالیت‌های دستی را کاهش می‌دهد و باعث افزایش سرعت انجام فرایندها می‌گردد و با حذف دخالت انسان در ورود اطلاعات، خطا را کاهش و دقت اطلاعات جمع‌آوری شده را افزایش می‌دهد. فناوری شناسه‌فرکانس‌رادیویی، امکان کنترل فرایندهای غیرقابل رؤیت و نیز ویرایش اطلاعات برچسب‌ها را در اختیار ما می‌گذارد که برای نشان دادن این موضوع از شبیه‌سازی استفاده شد تا در ابتدا برچسب‌هایی برای ثبت اطلاعات اولیه به قطعات اضافه شود و در واحد خدمات این اطلاعات با اضافه شدن نوع تعمیرات ویرایش می‌شود ودر نهایت پس از خروج از واحد خدماتی، تمامی داده‌ها برای تجزیه و تحلیل و تصمیم‌گیری در سیستم هوش تجاری ذخیره می‌شود. این پژوهش می خواهد راهی مناسب‌تر برای شناسایی تأمین‌کنندگان برتر و شناسایی نقاط قوت و ضعف آنها مشخص نماید تا شرکت های خودروساز بتوانند با یک انتخاب و رتبه‌بندی درست از بین تأمین‌کنندگان موجود، قطعات مورد نیاز را فراهم نمایند همچنین عملکرد نمایندگی‌ها بر اساس آمار دقیق مراجعه‌کننده‌ها و نوع تعمیرات می‌تواند روی تصمیم‌گیری‌های خودروساز بسیار مؤثر باشد. شبیه‌سازی شناسه‌فرکانس‌رادیویی و هوش‌تجاری در این پژوهش نشان داد که اگر تصمیمات هوش تجاری با استفاده از داده‌های دقیق به سرعت اجرا شود، در خدمت‌دهی به مشتریان 62 درصد بهبود ایجاد می‌شود که این بهبود نتیجه تعیین اولویت تأمین‌کننده‌ها و تغییرات واحد خدماتی است تا در نهایت به موجب مقایسه آمار خرابی قطعه‌سازان، کیفیت قطعات بالا برود و به طبع آن کارکرد خودروها نیز افزایش ‌یابد.


ابراهیم تیموری، سید امید هاشمی امیری،
جلد 27، شماره 3 - ( 9-1395 )
چکیده

مساله مسیریابی‌ وسایل‌ نقلیه یکی از پرکاربردترین و چالش برانگیزترین مسائل بهینه سازی ترکیبی می‏باشد. توجه زیاد به مساله مسیریابی بعلت پرکاربرد بودن این مسائل در دنیای واقعی و همچنین دشوار بودن حل این مسائل است. هدف این مقاله، طراحی مدلی جدید برای مساله مسیریابی وسایل نقلیه در زنجیره تامین سه سطحی است، که تعیین می کند چه مقدار کالا، در چه زمانی و از کدام مرکز توزیع به کدام مشتری ارسال شود تا در کنار کمینه کردن هزینه‌های زنجیره تأمین از جمله هزینه‌های نگهداری موجودی و حمل  و  نقل، که غالباً در ادبیات موضوع دیده می شود، اهداف مهم دیگری تحت عنوان کمینه کردن نرخ  مصرف  سوخت و جریمه های پنجره های زمانی نیز تأمین شود و در نهایت رضایت مشتریان به حداکثر برسد. نخست برای اعتبارسنجی ابعاد کوچک مساله چندین مثال عددی با نرم افزار گمز و الگوریتم های فرا ابتکاری پیشنهادی طراحی و حل شده است، و برای ارزیابی کیفیت نتایج با یکدیگر مقایسه گردیدند. در ادامه برای اعتبارسنجی ابعاد بزرگ مساله، یک مثال واقعی ارائه شده و با الگوریتم های فرا ابتکاری پیشنهادی حل گردیده است. الگوریتم های فرا ابتکاری در نرم افزار MATLAB R2013کدنویسی شده اند و تمامی تست‏ها توسط رایانه ای با مشخصات پردازشگر Core i5 2.53GHz و حافظه داخلی 4GB اجرا شده است.



صفحه 1 از 2    
اولین
قبلی
1
 

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه بین المللی مهندسی صنایع و مدیریت تولید می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق