جستجو در مقالات منتشر شده


5 نتیجه برای مدیریت پروژه

، ، ،
جلد 20، شماره 2 - ( 6-1388 )
چکیده

شناسایی و تعیین دیدگاه مشتریان و ذینفعان به منظور ارزیابی میزان موفقیت مدیریت پروژه­ها در کنار مثلث زمان، هزینه و کیفیت از سالهای پایانی قرن بیستم مورد توجه محققان دانش مدیریت پروژه بوده است. از این رو تهیه یک پرسشنامه مبتنی بر شاخص­های ارزیابی مطرح از نگاه مشتریان در مدیریت این نوع پروژه­ها و تعیین میزان  اهمیت شاخص­ها از دید ایشان، منبع اصلی داده­های این تحقیق بوده است. همچنین از تحلیل عاملی برای خلاصه سازی شاخصهای اولیه و تعیین مولفه­های زیر بنایی شکل­دهنده آن برای ایجاد یک مدل ارزیابی بهره گیری شده است. سپس با استفاده از الگوی ارایه شده به ارزیابی عملکرد مدیریت پروژه­ها در ساخت قطعات خودرو پرداخته شده است. نتایج بدست آمده نشان می­دهد ضعف موجود در زمینه شناخت و به کارگیری مدیریت ریسک در فرایند مدیریت این نوع پروژه ها به عنوان یکی از عوامل منفی تاثیرگزار بر میزان موفقیت آنها به شمار می­رود.


،
جلد 21، شماره 1 - ( 2-1389 )
چکیده

در شرایط متحول و تغییرات سریع تکنولوژیک، فعالیت های اجرای سازمان ها باید از سرعت بیشتری برخوردار بوده تا امکان تطبیق و پیشروی در مقابل رقیبان فراهم شود. از اینرو فعالیت‌های پروژه ای که از سرعت عمل بیشتری برخوردارند، اهمیت بسیار زیادی یافته و در نتیجه مدیریت مؤثر این پروژه ها بسیار حیاتی و کلیدی شده است. بنابراین، بررسی چالش های ساختاری و محیط اجرایی موجود در مدیریت پروژه های سازمان های مختلف موضوعی بسیار مهم است که نیازمند تحلیل و بررسی موشکافانه می باشد. برای بررسی و تحلیل این مشکلات بایستی عوامل ساختاری و عوامل محیطی موثر در پروژه ها شناسایی شود. در این مقاله با استفاده از فرایند تحلیل شبکه ای، وابستگی بین فاکتورهای استراتژیک را اندازه گیری می کند و مهمترین استراتژی موثر برمدیریت پروژه ارائه می گردد. روش مذکور در شرکت آلوپن مورد آزمون واقع شده و با استفاده از رویکرد اعتبارسنجی ساختاری، اعتبار روش مورد تایید قرار می گیرد.


دکتر سیامک نوری، آقای سعید یعقوبی،
جلد 23، شماره 4 - ( 12-1391 )
چکیده

در این مقاله ، شبکه های پرت پویا با چندین خدمت دهنده به صورت یک شبکه صف درنظر گرفته شده است، به طوری که پروژه های ورودی کاملاً مشابه بوده و طبق فرآیند پوآسون وارد سازمان می شوند. فعالیتها به طور مستقل از هم و با توزیع نمایی در ایستگاه کاری متناظر خود و فقط توسط یک خدمت دهنده از میان چندین خدمت دهنده موجود و با نظم اولین ورودی، اولین سرویس انجام می شوند. همچنین هر پروژه یک هزینه جریمه ای برحسب زمان تکمیل واقعی پروژه و زمان متعهد شده توسط مجری پروژه، به خود اختصاص می دهد. در این پژوهش، برای بدست آوردن زمان ثابت موعد مقرر در شبکه های پرت پویا با چندین خدمت دهنده، ابتدا شبکه صف را به یک شبکه احتمالی تبدیل نموده و با ایجاد یک مدل مارکوفی مناسب که دارای حالات محدود و زمان پیوسته می باشد، معادله دیفرانسیلی سیستم تشکیل می گردد که در نتیجه می توان تابع توزیع زمان تکمیل هر پروژه را بدست آورد. درنهایت با بهره گیری از یک تابع جریمه خطی و حداقل کردن میانگین هزینه های کلی هر پروژه، موعد مقرر برای تحویل پروژه ها بدست می آید.
سیامک نوری، سعید یعقوبی،
جلد 24، شماره 3 - ( 9-1392 )
چکیده

در این نوشتار، شبکه های پرت پویا با ظرفیت محدود در اجرای همزمان پروژه ها در چارچوب شبکه صف بیان شده است. در این پژوهش، فرض شده است که ظرفیت سیستم برای اجرای همزمان پروژه ها محدود می باشد و نیز پروژه های ورودی کاملاً مشابه بوده و طبق فرآیند پوآسون وارد سازمان می شوند. در هر ایستگاه کاری فقط یک خدمت دهنده مستقر بوده و نیز نظم حاکم بر صفها، اولین ورودی، اولین سرویس می باشد. هر فعالیت به طور مستقل و با توزیع نمایی در ایستگاه کاری متناظر خود اجراء می شود. برای بدست آوردن میانگین زمان تکمیل پروژه در شبکه های پرت پویا با ظرفیت محدود، ابتدا شبکه صف را به شبکه احتمالی تبدیل نموده و سپس با ایجاد یک مدل مارکوفی مناسب که دارای حالات محدود و زمان پیوسته می باشد، معادله دیفرانسیلی سیستم تشکیل می گردد. در نهایت با بهره گیری از قانون لیتل، میانگین زمان تکمیل پروژه بدست می آید.
دکتر احد نظری، مهندس مجید جابری،
جلد 26، شماره 1 - ( 3-1394 )
چکیده

چکیده با توجه به عدم ‌قطعیت‌های فراوانی که در محیط پیرامونی پروژه‌ها وجود دارد، بکارگیری مدیریت ریسک در پروژه‌های بزرگ و پیچیده، که احتمال دستیابی به اهداف پروژه را افزایش می دهد، یک ضرورت می باشد. در این راستا، یکی از عواملی که در فرآیند مدیریت ریسک اهمیت فراوانی دارد شناسائی ریسک‌های مرتبط با پروژه با رویکرد طراحی ساختار شکست ریسک می باشد. چنانچه ساختار شکست ریسک، متناسب با وضعیت سازمان، نوع پروژه‌ها و ساختار سازمانی باشد، مطالعات مدیریت ریسک در بخش‌های برنامه ریزی و شناسایی ریسک به نحوه ساده‌تر، مؤثرتر و قابل اطمینان‌تری انجام شود. هدف از این تحقیق، ارائه متدولوژی طراحی و ایجاد ساختار شکست ریسک برای پروژه‌های پایلوت تحقیق و توسعه در یک سازمان صنعتی پروژه‌محور می‌باشد. در این مقاله، ابتدا عدم ‌قطعیت‌های اصلی مرتبط با پروژه‌های مذکور شناسایی شدند، سپس از طریق بسط آنها و با کمک منابع علمی و بکارگیری روش پرسشنامه و مصاحبه، 96 ریسک معمول در این نوع پروژه‌ها شناسایی گردیدند. در نهایت، بر مبنای اعتبارسنجی نتایج، میزان اهمیت هر گروه از ریسکها مشخص و ساختار شکست ریسک در پنچ گروه ریسکهای فنی و تکنولوژی، هزینه و تأمین مالی، سازمان پروژه، تدارکات و قراردادها و ریسکهای خارج از سازمان طراحی گردید.



صفحه 1 از 1     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه بین المللی مهندسی صنایع و مدیریت تولید می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق