دوره 7، شماره 2 - ( تابستان 1398 1398 )                   جلد 7 شماره 2 صفحات 36-21 | برگشت به فهرست نسخه ها

Pour Ahmadi M, Sohrabi M. Design of Persian Karbandi: The Problem of Dividing the Base from a Mathematical Viewpoint. JRIA 2019; 7 (2) :21-36
پوراحمدی مجتبی، سهرابی مهدی. طراحی کاربندی: مسألۀ تقسیم‌بندی زمینه از منظر ریاضی. پژوهش‌هاي معماري اسلامي. 1398; 7 (2) :21-36

استادیار گروه معماری، دانشکده معماری و هنر، دانشگاه گیلان
در طراحی کاربندی بر روی یک زمینۀ مشخص، تعیین تعداد اضلاع کاربندی مرحله­ای حیاتی محسوب می­شود. با توجه به خصوصیات هندسی کاربندی­ها، هر کاربندی­ برای هر زمینه­ای قابل استفاده نمی­باشد. در پژوهش حاضر، روش طراحی کاربندی در آثار سه تن از اساتید و معلمان معماری سنتی ایران شامل استاد پیرنیا، استاد شعرباف و استاد لرزاده مرور و بررسی می­شود. در هیچ یک از این منابع برای پاسخگویی به مسألۀ مورد اشاره، یک روش علمی دقیق مطرح نشده است و به نظر می­رسد یافتن پاسخ مناسب برای این مسأله بیشتر به آزمون و خطا موکول شده که به یافتن جواب­های تقریبی می­انجامیده است. تنها استاد پیرنیا از یک فرمول تجربی ساده برای تعیین تعداد اضلاع کاربندی­های یک­پا سخن گفته که این فرمول نیز محدودیت های خاص خود را داشته است. هر چه جواب‌های به دست آمده برای نحوۀ تقسیم­بندی مستطیل زمینه با رواداری بیشتری حاصل آمده باشد؛ شمسه کاربندی دارای اعوجاج بیشتری خواهد بود و به جای دایره به سمت بیضی تمایل پیدا می­نماید. پژوهش حاضر این مرحلۀ حساس از طراحی کاربندی را به صورت یک مسألۀ ریاضی صورت­بندی می­نماید و با نگارش برنامه­ای به زبان میپل، ابزار علمی دقیقی برای حل آن در اختیار طراحان قرار می­دهد. برای اجرای برنامه، تعیین یک‌پا یا دوپا بودن کاربندی مورد نظر، اندازۀ طول و عرض مستطیل زمینه و نهایتاً مقدار رواداری قابل قبول الزامی است. پس از ورود این اطلاعات، محاسبات انجام می­شوند و پاسخ­هایی که در محدودۀ رواداری قابل قبول قرار دارند؛ به ترتیب از دقیق ترین پاسخ ها تا کم­دقت­ترین آنها در خروجی برنامه درج می­شوند. دقت بسیار بالا و امکان بررسی تعداد نامحدود گزینه­ها در زمان بسیار کوتاه (در نسخۀ فعلی هزار گزینه که البته به سادگی نیز قابل تغییر است) از مزایای برنامه پیشنهادی می­باشد. پس از معرفی روش ریاضی و نگارش برنامه مورد­نظر، نمونه­ای از کاربرد این برنامه جهت طراحی کاربندی یک­پا و دوپا بر روی یک زمینه واحد به نمایش گذاشته می­شود. در ادامه، فرمول تجربی استاد پیرنیا توسط برنامه مورد­نظر به محک آزمایش گذاشته می­شود. نتیجۀ آزمون نشان می­دهد که این فرمول سنتی در حیطۀ کاربرد محدود و متعارف خود، می­توانسته پاسخ های نسبتاً دقیق و قابل قبولی را تولید نماید. در نهایت، بحثی دربارۀ نتایج و کاربردهای پژوهش ارائه می­شود.