دوره 9، شماره 3 - ( 6-1400 )                   جلد 9 شماره 3 صفحات 38-19 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Sholeh M, Roosta M, Hedayatimoghadam Z. Evaluation of Visual-Physical Integration Conditions of Valuable Heritage Complex using Heritage Impact Assessment (HIA) Method (Case Study: Zandieh's Shiraz Complex). JRIA 2021; 9 (3) :19-38
URL: http://jria.iust.ac.ir/article-1-1260-fa.html
شعله مهسا، روستا مریم، هدایتی مقدم زهرا. بررسی شرایط یکپارچگی بصری-کالبدی مجموعه بناهای باارزش با کاربست روش ارزیابی تاثیرات میراثی (HIA) (نمونه مطالعاتی: مجموعه بناهای زندیه شیراز). پژوهش‌هاي معماري اسلامي. 1400; 9 (3) :19-38

URL: http://jria.iust.ac.ir/article-1-1260-fa.html


دانشکده هنر و معماری، دانشگاه شیراز
چکیده:   (5595 مشاهده)
پدیده توسعه شهری موجب دگرگونی شهرهای موجود شده است و حفاظت از میراث تاریخی را در هسته برنامه‌ریزی شهری قرار داده‌است. اما، درنظر گرفتن مفاهیم سنتی میراث، که عناصر تاریخی با ارزش را به صورت جداگانه در یک چارچوب گسترده‌تر شهری قرار می‌دهد؛ برای حفاظت از شخصیت و اهمیت میراث تاریخی، جوابگوی اهداف حفاظت از میراث نیست. بنابراین، تغییر در مقیاس حفاظت از میراث، از چالش‌های حفاظت از میراث به وجود آمد؛ و پیامد آن، ظهور رویکرد «منظر تاریخی شهر» بود. همچنین مفهوم یکپارچگی به منظور ایجاد تعادل بین رویکردهای حفاظت و توسعه مورد توجه قرار گرفت.
هر پروژه ساختمانی یا هرگونه ساخت‌و‌ساز جدید در نزدیکی و در حریم مجموعه‌ها یا بناهای میراثی، به طور بالقوه دارای اثرات بصری بر میراث تاریخی است که بررسی و ارزیابی اثرات نامطلوب قبل و در حین اجرای آن، امکان اتخاذ یک استراتژی مؤثر برای به حداقل رساندن یا کاهش اثرات نامطلوب بر میراث تاریخی را فراهم می‌کند. کمیته میراث جهانی یونسکو در راستای ارائه راهکار، «روش ارزیابی تاثیرات میراثی» را ارائه داده‌است و برای ارزیابی رضایت‌بخش این تهدیدات بالقوه، بررسی تأثیر این تهدیدات بر صفات برجسته جهانی میراث را پیشنهاد می‌دهد.
این پژوهش در پی آن است که با کاربست چارچوب ارزیابی تأثیرات میراثی در بررسی یکپارچگی بصری- کالبدی مجموعه بناهای باارزش، مجموعه زندیه شیراز را به‌عنوان نمونه‌ای از مجموعه بناهای تاریخی میراثی مورد مطالعه و آزمون قرار دهد. پژوهش حاضر به لحاظ هدف، کاربردی است؛ و از رویکرد کیفی به منظور نیل به اهداف خود استفاده می‌نماید. تأثیرات میراثی در مجموعه زندیه شیراز با در نظر گرفتن سه معیار فقدان حفاظت و سوء مدیریت، حساسیت ویژگی‌ها و شدت تأثیرات در سه مقیاس مجموعه بناهای باارزش، سازمان فضایی، مورفولوژی و سازمان بصری انجام شده است. ارزیابی شدت تأثیرات نشان می‌دهد که مجموعه در این ابعاد دچار آسیب جدی شده است. هم‌چنین ماتریس اولویت‌بندی تأثیرات، نشان می‌دهد مقیاس اول دارای آسیب کم، و مقیاس دوم و سوم دارای آسیب شدید و دارای اولویت بسیار بالا برای ارائه راهکارهای حفاظت از میراث تاریخی هستند.
متن کامل [PDF 1412 kb]   (1071 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تبیین و تحلیل آخرین دستاوردهای نظری و عملی در معماری و شهرسازی اسلامی
دریافت: 1399/2/19 | پذیرش: 1399/11/20 | انتشار: 1400/6/31

فهرست منابع
1. ابوئی، ر و همکاران. (1394). اهمیت پیوستگی مناظر تاریخی و ابزارهای نوین حفاظتی نمونه موردی شهر کهن اصفهان. دوفصلنامه علمی پژوهشی مرمت و معماری ایران. شماره نهم. صفحات 59 - 67.
2. اردشیری، م و همکاران. (1389). هویت شهری شیراز ، شیراز: انتشارات نوید.
3. اسماعیل دخت، م. (1396). مداخلات دیدگاه حاکم بر زیبایی شناسی خیابان زند شیراز در سه دوره تاریخی. فصلنامه هنر و تمدن شرق، سال پنجم، شماره هجدهم، 43-54.
4. افسر، ک. (1353). تاریخ بافت قدیمی شیراز. تهران: انجمن آثار ملی.
5. بذرگر، م. (1382). شهرسازی و ساخت اصلی شهر. شیراز. کوشامهر.
6. پیرنیا، م.ک (1392). سبک شناسی معماری ایرانی. تهران: انتشارات سروش دانش.

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله پژوهش های معماری اسلامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Researches in Islamic Architecture

Designed & Developed by : Yektaweb