بهزادی سجاد، جلیلی صدرآباد سمانه. جایگاه مساجد در میزان تعاملات اجتماعی بین ساکنان محله های شهری (نمونه مورد مطالعه: محله شهشهان اصفهان). پژوهشهاي معماري اسلامي. 1399; 8 (4) :85-100
URL: http://jria.iust.ac.ir/article-1-1395-fa.html
چکیده: (6292 مشاهده)
بیان مسئله: در سالهای اخیر موضوع تعاملات اجتماعی به دلیل تاثیری که بر عواملی نظیر انسجام و همبستگی اجتماعی، مسئولیتپذیری و حس تعلق ساکنان، نظارت و امنیت اجتماعی و ... میگذارد، از اهمیت بسیاری برخوردار میباشد. بدین منظور تلاشهای بسیاری به منظور ایجاد بستری مناسب جهت ایجاد یا افزایش تعاملات اجتماعی صورت گرفته است. در این راستا کانون توجه برنامهریزان به فضاهایی نظیر پارکهای محلی، پاتوقهای اجتماعی، مراکز محله و ... معطوف شده است که در اکثر مواقع نتوانسته انتظارات را برآورده سازد. در این میان مساجد با توجه به ظرفیت بالقوهای که در پذیرش کارکردهای متنوع دارد و از دیرباز تحت عنوان فضایی اجتماعی، نقش به سزایی در تعاملات اجتماعی میان ساکنان داشته است، مورد بیتوجهی قرار گرفته است. این بیتوجهیها تا جایی ادامه داشته که مساجدی که کانون تعاملات و روابط اجتماعی بودهاند، در حال حاضر تنها به نقش مذهبی خود بسنده کردهاند.
هدف پژوهش: در این پژوهش سعی شده تا جایگاه مساجد و تاثیری که بر تعاملات اجتماعی میان ساکنان میگذارد، مورد بررسی قرار گیرد.
روش پژوهش: به منظور دستیابی به اهداف پژوهش، رویکرد پژوهش حاضر کیس محور میباشد. بدین منظور محله شهشهان اصفهان به دلیل برخورداری از تعداد زیادی مساجد به عنوان نمونه مورد مطالعه انتخاب شده است. پژوهش حاضر به لحاظ ماهیت، توصیفی-تحلیلی و ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش مشاهده و پرسشنامه میباشد. جامعه آماری این پژوهش مطابق با فرمول کوکران 95 نفر انتخاب شد و به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات، ضریب همبستگی اسپیرمن مورد استفاده قرار گرفت.
یافتههای پژوهش: یافتههای پژوهش نشان داد که میان حضور ساکنان محله در مساجد و همچنین تاثیری که مساجد بر تعاملات اجتماعی میان ساکنان میگذارند، ارتباط و همبستگی نسبتا بالایی وجود دارد. همچنین مطابق با سطوح مختلف تعاملات اجتماعی، مساجد به دلیل قابلیت پذیرش نقشهای متعدد و همچنین ظرفیتی که در پذیرش و حضور اقشار مختلف جامعه دارد، میتواند تعاملات اجتماعی میان ساکنان را به بالاترین سطح ارتقاء دهد. لذا شناختی عمیق از کارکردها و عملکردهای این فضای مذهبی و همچنین نگاه دقیق و تحلیلی به ویژگیهای منحصر به فرد مساجد و به کارگیری آن در شهرهای امروزی میتواند در ارتقاء تعاملات اجتماعی میان ساکنان و افزایش کیفیت محیطی، موثر واقع شود.