مجله پژوهش های معماری اسلامی
دانشگاه علم و صنعت ایران
شنبه 10 آذر 1403
|
English
[
Archive
]
ورود خودکار
ثبت نام
بازیابی رمز عبور
صفحه اصلی
معرفی نشریه
معرفی سردبیر و مدیر اجرایی
هیئت تحریریه نشریه
چشم انداز
اصول اخلاقی
آرشیو مجله و مقالات
آخرین شماره
آرشیو کامل
داوران
راهنمای داوران
معرفی داوران نشریه
برای نویسندگان
راهنمای نویسندگان
فرآیند داوری مقالات
فرمت نگارش مقاله
راهنمای ارسال مقاله
فرم ارسال مقاله
ثبت نام
تماس با ما
اطلاعات تماس
فرم برقراری ارتباط
اطلاعات نشریات دانشگاه
تسهیلات پایگاه
راهنمای صفحات
جستجو در پایگاه
صفحه پرسشهای متداول
صفحه برترینهای پایگاه
اطلاعرسانی به دوستان
آلبوم تصاویر
جستجو در مقالات منتشر شده
1 نتیجه برای شاخصهای فضا
مدل مفهومی ارزیابی
شاخصهای فضا
ی معماری بر مبنای تطبیق دیدگاههای غربی و ایرانی- اسلامی
سجاد سلیمانزاده، فرح حبیب، ایرج اعتصام،
دوره 7، شماره 2 - ( 6-1398 )
چکیده
فضا به عنوان مفهوم اساسی و جداییناپذیر از معماری، همواره با معانی و برداشتهای متفاوت روبرو بوده و همین مسئله باعث دور شدن از معنای اصلی و فروکاسته شدن آن به ویژگیهای کلی معمارانه گشته است. همچنین به دلیل آنکه این مفهوم معمارانه زاییدۀ اندیشۀ مدرن و دوران معاصر بوده است؛ برداشت کلی معماران از شاخصهای آن به صورت یکجانبهای به مفاهیمی چون تهی، آزادی و حرکت سوق پیدا نموده؛
و بر همین اساس، در ارزیابی شاخصهای مرتبط با این مفهوم نیز برداشت صحیح و کاملی صورت نگرفته است. از سوی دیگر، در معماری ایرانی- اسلامی نیز مفهوم فضا- به عنوان عنصر اصلی شکلدهندۀ بناها- بسیار بیشتر از جنبههای مادی و ملموس مورد توجه بوده؛ ولی به دلیل نبود چارچوب مشخص برای تبیین شاخصهای عینی آن و یا تلقی مدرنیستی از شاخصها، به درستی مورد تحلیل قرار نگرفته است.
بر این اساس، هدف اصلی این پژوهش، استخراج شاخصهای اساسی مرتبط با مفهوم فضا، و بررسی روابط حاکم بر آنهاست که از طریق واکاوی هدفمند در تعاریف پایه، نظریات غربی و معاصر فضا و دیدگاههای فضایی معماری ایرانی- اسلامی مورد پژوهش قرار میگیرد. پارادایم این تحقیق از نوع کیفی، و روش مورد استفاده در آن اسنادی و بر مبنای مطالعات کتابخانهای است. بدین سبب، از طریق تحلیل و تطبیق دیدگاههای شاخص و انتظامبخشی به ساختار موجود در شناخت فضا، سعی گردید تا شاخصهای اساسی فضا از ویژگیهای کلی و مفاهیم دیگر بازشناخته شده و چارچوبی مفهومی برای تحلیل آنها در آثار معماری تدوین شود. در نهایت بر اساس مدل یاد شده، وضعیت کلی شاخصهای فضا در معماری ایرانی- اسلامی و دورههای شاخص غربی مورد مقایسه قرار گرفت.
نتایج تحلیلهای متعدد نشانگر آن است که فضای معماری با وجود پیچیدگی و گستردگی نظریات و رویکردهای حاصل از آن، شکلهای معینی از روابط میان شاخصهای دوگانه را در یک چارچوب طیفگونه نشان میدهد.
این شاخصها چه در سطح پایه (شاخصهای بنیادی) و چه در مدل نهایی (بسط شاخصهای پایه) با گرایشهای متفاوت چون غلبه خصوصیات آزادکننده، غلبۀ خصوصیات محدودکننده و تعادل یا نوسان میان دوگانهها ظاهر میگردند. در یک مقایسۀ کلی نیز میتوان گفت شاخصهای فضا در بستر معماری ایرانی- اسلامی، به شیوهای متعادل، مبهم و یا رازآمیز ظاهر گردیده که از این نظر مشابهتهایی با تفکر فضایی غالب در دوران پستمدرن داشته؛ و همچنین از دورههای دیگر معماری غرب کاملاً متمایز میشود.
صفحه
1
از
1