ساره خزایلی(دانشجوی دکتری رشته مهندسی صنایع)، ۱۹ شهریور ماه ۱۴۰۲ از رساله دکتری خود با عنوان «طراحی شبکه زنجیره تأمین محصولات فسادپذیر کشاورزی با درنظر گرفتن ویژگی کیفی محصولات در شرایط عدم قطعیت عرضه و تقاضا-مطالعه موردی: گیاهان دارویی» دفاع خواهد نمود. چکیده این رساله که به راهنماییدکتر محمدسعید جبل عاملی و دکتر هادی صاحبی و مشاوره دکترعلیرضا معینی و دکتر رمضان کلوندی انجام شده، به شرح زیر است. ضمنا این جلسه دفاعیه ساعت۸:۳۰صبحدر کلاس ۳۰۱ (طبقه سوم دانشکده) برگزار میشود. چکیده: زنجیره تأمین محصولات کشاورزی پس از برداشت تا رسیدن به دست مشتری مشمول گذر زمان است و فسادپذیری این محصولات در طول زمان منجر به کاهش کیفیت آن میگردد. مطالعه مقالات نشان میدهد زنجیره تأمین محصولات فسادپذیر کشاورزی از جمله گیاهان دارویی که در آنها فسادپذیری منجر به افت کیفیت آن میشود در بعد فسادپذیری با نرخ افت کیفیت متغیر، در زنجیره چندین لایهای کمتر مورد توجه قرار گرفته است. در این رساله به هدف پوشش شکاف طرح شده، به توسعه زنجیره تأمین محصولات فسادپذیر کشاورزی در مطالعه موردی گیاهان دارویی، به صورت یک تحقیق بنیادی-کاربردی پرداخته شده است. روش تحقیق کمّی و به صورت مدلسازی ریاضی است که در آن از روشهای تصمیمسازی با در نظر گرفتن کیفیت محصولات استفاده شده است. در برنامهریزی، دو هدف سودآوری برای ذینفعان و کیفیت محصولات برای مصرف کنندگان در زنجیره چهار لایهای پس از برداشت شامل تأمین، فرآوری، انبارش و مشتری مورد نظر قرار دارد. در مواجهه با مساله تحقیق از نظریههای مختلفی بر اساس ادبیات موجود شامل سردسازی در انبارش و در حمل، برنامهریزی فازی آرمانی برای مواجهه با عدم قطعیت در برخی پارامترهای زنجیره و در آخر برنامهریزی بازار ثانویه در کنار بازار اصلی جهت مواجهه با فسادپذیری محصولات و عدم قطعیت در عرضه محصولات، استفاده شده و مدلهایی متناسب با این نظریهها توسعه داده شده است. از دادههای مربوط به مطالعه موردی برای ارزیابی کارکرد صحیح مدلها و همچنین اعتبارسنجی آنها استفاده شده است. نتیجه چنین است که در طراحی شبکه تأمین چهارلایهای مورد نظر در زنجیره تأمین محصولات کشاورزی در مطالعه موردی گیاهان دارویی، بیشترین هزینهها مربوط به هزینه ناوگان حمل و تأمین مواد اولیه است. رویکرد ایجاد بازار ثانویه در مواجهه با فسادپذیری محصولات و همچنین در مواجهه با عدم قطعیت در عرضه محصولات و استفاده از تئوری هزینههای کیفی در طراحی زنجیره تأمین در راستای افزایش سودآوری و منافع ذینفعان زنجیره خصوصاً کشاورزان در این زنجیره کارا است. بر اساس تحلیل انجام شده بر عوامل موثر بر هدفگذاری سود و کیفیت محصولات، این نتیجه حاصل شد که عوامل تأمین ناوگان حمل و نقل سریع، بر حفظ کیفیت محصولات عرضه شده در زنجیره و پاسخگویی به تقاضای مشتریان محصولات تازه مؤثر است. سردسازی محصولات غیرفرآوری شده و تازه برای مشتریان مربوطه در صورتی که بتواند با هزینه پایین انجام پذیر باشد، به همراه بستهبندی محصولات تازه با استفاده از فناوریهای نوین با هزینه پایین، در کیفیت محصولات و سود زنجیره و پاسخگویی به تقاضای دسته مشتریان محصولات غیرفرآوری شده کشاورزی، نقش دارد. دراین تحقیق با توجه به بعد کیفیت در محصولات فسادپذیر کشاورزی به صورت یکپارچه در طول زنجیره تأمین آن پس از برداشت، به ارائه راه حلهای جدید برای مواجهه با فسادپذیری محصولات پرداخته شده است. مدل ارائه شده در مطالعه موردی قابل پیادهسازی بوده و دارای اعتبار ارزیابی شده است. رساله حاضر از جهت تدوین مدل پویای کیفیت پس از برداشت در زنجیره گفته شده، دارای نوآوری در تحقیقات و در مطالعه موردی، دارای نوآوری کاربردی است. کلیدواژهها: زنجیره تأمین محصول فسادپذیری کشاورزی- سردسازی- هزینه کیفیت- بازار ثانویه- عدم قطعیت نشانی الکترونیکی:khazaeli_sarehind.iust.ac.ir