دفاعیه دکتر در دانشکده مهندسی مواد و متالورژی
مهندس محمدحسین عباسی (دانشجوی دکتری دانشکده مهندسی مواد و متالورژی)، شنبه ۱۹ اسفندماه ۱۴۰۲ از رساله دکتری خود با عنوان «بررسی تأثیر ترکیب شیمیایی بر آرایش اتمی و قابلیت شیشهای شدن آلیاژهای شیشهای حجمی Zr-Cu-Al به روش شبیهسازی دینامیک مولکولی» دفاع میکند.
چکیده این رساله که به راهنمایی دکتر سعید شبستری و دکتر روحالله توکلی انجام شده، به شرح زیر است. ضمنا این جلسه دفاعیه، ساعت ۱۰ صبح در محل آمفیتئاتر دانشکده مهندسی مواد و متالورژی برگزار میشود.
چکیده:
در چند دهه اخیر، آلیاژهای شیشهای حجمی (BMG ها)، بهدلیل خواص فوقالعادهشان مورد توجه بسیاری از محققان قرار گرفتهاند. بهدلیل عدم وجود نظم بلند دامنه اتمی در این خانواده از مواد، بررسی تجربی ساختار آنها در این مقیاس بسیار پیچیده و محدود است. در این میان شبیهسازی دینامیک مولکولی، ابزاری کارآمد جهت مطالعه ساختار آلیاژهای شیشهای در مقیاس اتمی است. این ابزار تصویری نزدیک به واقعیت از آرایش اتمها در مقیاس اتمی را فراهم کرده و امکان مطالعه نظم کوتاه دامنه شیمیایی و هندسی و ارتباط آن با خواص فیزیکی و مکانیکی ماده را فراهم میسازد.
در پژوهش حاضر، تلاش شد که با بررسی پایداری ساختارهای جامد شیشهای و نظم کوتاه دامنه هندسی و شیمیایی، ترکیب شیمیایی با بالاترین قابلیت شیشهای شدن با استفاده از شبیهسازی دینامیک مولکولی معین شود. بررسیهای ساختاری نشان دادند که میتوان انرژی پتانسیل اتمهای مرکزی را به عنوان نشانگر نظم کوتاه دامنه توپولوژیکی (TSRO) و انرژی تنش ویریال/حجم سلول ورونویی اتمهای مرکزی را به عنوان نشانگر نظم کوتاه دامنه شیمیایی (CSRO) در نظر گرفت. در نهایت، با اعمال معیار پیشبینی قابلیت شیشهای شدن در دامنه وسیعی از سیستم آلیاژی سهجزئیِ Zr-Cu-Al، سهنقطه با ترکیب شیمیایی بهینه با قابلیت شیشهای شدن بیشنه مشاهده شد.
|